Není v Čechách známějších zločinců, než je Radovan Krejčíř. Podvodník, šejdíř, boss podsvětí. Žil v obecném povědomí ještě předtím, než se mu v roce 2005 podařilo utéct policistům přímo před nosem z jeho vlastní vily. Od té doby se ukrýval v zahraničí.

Nejprve na Seychelách, pak v Jihoafrické republice, kde měl ve své protizákonné dráze pokračovat. Právě tam ale sklapla past. Jihoafrické úřady Krejčíře obžalovaly z několika trestných činů a výsledně mu napařili 35 let vězení!

»Byl by to průlom!«

I proto se hovoří o tom, že i sám Krejčíř by se „raději“ vrátil zpět do Čech. Nesouhlasí však se svým statusem uprchlíka. Což, jelikož byl jako uprchlík souzen v nepřítomnosti, by v případě soudního potvrzení jeho názoru znamenalo, že trest, který vyfasoval v Čechách, by se musel zrušit a celý případ by se musel projednat znovu.

Krejčíř prý nemůže a ani nemohl být ve chvíli vyneseného rozsudku považován za uprchlého, neboť je v jihoafrickém vězení. „Dosud platilo, že ve chvíli, kdy je člověk omezen na svobodě v jiném státě, s ním nemůže být nadále zacházeno jako s uprchlým. Navíc pan Krejčíř dával opakovaně najevo, že se chce u českých soudů osobně bránit. Nebylo mu to umožněno,“ citoval Krejčířovu advokátku Karolínu Babákovou deník Právo, který na tuto novou skutečnost upozornil.

Krejčíř navrhuje, aby mu bylo zrušeno to, že je brán v Česku jako uprchlý, což by znamenalo zrušení posledního rozsudku se souhrnným trestem (15 let). To by pak také znamenalo, že by nebyl v České republice pravomocně odsouzen a fakticky by na něj bylo pohlíženo jako na nevinného. A není úplně bez šance. Byl by to průlom,“ vyjádřil se pro Právo zdroj z ministerstva spravedlnosti.

Obnova případu

Že se Krejčíř v tomto smyslu skutečně obrátil na Městský soud, potvrdila Blesku Štěpánka Tykalová, zastupující tisková mluvčí. „Odsouzený Radovan Krejčíř podal k Městskému soudu v Praze návrh ve smyslu § 306a odst. 2 trestního řádu, tj. aby pravomocný rozsudek ve vztahu k jeho osobě byl zrušen a hlavní líčení bylo provedeno znovu,“ sdělila na dotaz.

O návrhu soud rozhodl 25. července v neveřejném zasedání, vyplývá z justiční databáze. Mluvčí soudu Adam Wenig uvedl, že znění usnesení zatím nelze sdělit, protože je ho zapotřebí nejprve doručit procesním stranám. „Vzhledem k tomu, že rozhodováno bylo v neveřejném zasedání, pro informování o obsahu rozhodnutí je nejprve zapotřebí vyčkat doručení rozhodnutí procesním stranám,“ sdělil Wenig. Odhadl, že soud bude moci informaci poskytnout nejdříve koncem srpna.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Před 18 lety utekl Krejčíř z ČR. Jeho návrat by byl problém pro všechny pdc, bp, Jedlička, Čebotareva

Fotogalerie
89 fotografií