Praha už před dvěma lety vydala manuál, jak mají vypadat restaurační předzahrádky v historickém centru města. Pravidla, která mimo jiné určují, jak velkou část chodníku může zahrádka zabírat, jestli může mít markýzu nebo podestu, a nařizují zákaz oplocení, zahrnula do nových smluv. Někteří provozovatelé však smlouvy s tímto dodatkem odmítli podepsat a s městem se soudí.

„Je to naprosto absurdní situace, ten soud je dopředu prohraný, oni prakticky jen zdržují vypovězení smlouvy,“ vysvětlil radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti). Uvedl také, že někteří provozovatelé si myslí, že pokud soud s Prahou prohrají, zkrátka smlouvu dodatečně podepíšou. „Shodli jsme se, že takovýto postup nepřichází v úvahu. Pokud do 30. září nestáhnou žaloby a nepřistoupí na nové podmínky, město jim už nové smlouvy nenabídne,“ dodal.

Právě i kvůli soudním tahanicím není v historickém centru prozatím příliš poznat, že by nějaký manuál vůbec existoval. Stále máme Staroměstské náměstí obestavěné masivními předzahrádkami, to by ale podle Zábranského mělo nejpozději do konce roku skončit.

Změny jdou pomalu

Novou smlouvu s dodatkem o předzahrádkách podepsalo s Prahou 134 podniků umístěných na Václavském a Staroměstském náměstí nebo v ulicích Národní, 28. října a Na Příkopě. „Na přelomu května a června proběhla kontrola všech podniků, pouze třetina z nich splnila všechna pravidla, ve zbytku jsme odhalili přes 200 pochybení,“ řekl Zábranský.

Nejčastějším pochybením byly přes ulici vedené kabely, na které pracovníci magistrátu narazili v 35 případech. V 19 případech zjistily kontroly zakázané prvky mobiliáře, stejný počet podniků pak po 22:00 zahrádky nesklízel. Z pohledu města je asi nejzávaznějším pochybením překročení výměry, které magistrát objevil u 18 předzahrádek. Dalších 17 podniků pak nedodrželo to, aby na chodníku u zahrádky zůstal zachován průchod široký alespoň 180 centimetrů.

Podle radního je Praha zatím shovívavá, majitelé dostali vytýkací dopisy a čas na odstranění nedostatků, následně proběhne další kontrola. Pokud provozovatelé chyby neodstraní, čeká je poměrně vysoká finanční pokuta, a to 10 tisíc denně za jeden přestupek.

Video
Video se připravuje ...

„Z měst se staly katalogy, přehnaná reklama vadí každému,“ říká Cinádr o regulaci venkovních poutačů. Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
25 fotografií