Staré budovy, malebná zákoutí, cinkání skleniček z útulných restaurací a najednou „prásk!“, obchod s marihuanou ověnčený spoustou cedulí, které se snaží zákazníky přesvědčit, že má nejlepší sušené květy. Takto v posledních letech vypadá historické centrum v Praze 1. Nejenže lákavé cedule působí v ulicích jako vizuální smog, ale také se obchody specializují na stejný sortiment. Navíc si turisté neznalí českých zákonů myslí, že je prodej marihuany v Česku legální.

Praha jako Amsterdam východu

Přitom se smí nabízet pouze technické konopí. Podle nařízení vlády č. 463/2013 Sb. o seznamu návykových látek se jako technické konopí označuje registrovaná odrůda, ve které zastoupení psychoaktivního tetrahydrokanabinolu (THC) nepřesahuje 1 % hmotnosti suché rostliny. Jelikož se ale i v technickém konopí nachází nepatrně THC, nesmí prodejci své zákazníky ke konzumaci nabádat. Mohl by být obviněn ze šíření toxikomanie. Z toho důvodu jsou často produkty z konopí v krámkách v centru označeny jako sběratelské předměty. Ovšem ne všude.

Některé krámky se totiž prodeje nebojí a hrdě na svých obchodech uvádí, že u nich koupíte nejlepší THC jointy. To by se ale mohlo odvážnému podnikateli vymstít. Podle zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách se zakazuje pěstovat druhy a odrůdy rostliny konopí (rod Cannabis), které mohou obsahovat více než 0,3 % látek ze skupiny THC. Samotný prodej návykových látek je zakázán. 

Co do počtu ale začaly zeleným krámkům konkurovat také v každém směru legální prodejny bonbonů, takzvané „candy shopy“. Ty marihuanovým prodejnám konkurují jak křiklavou výzdobou, tak hlasitou hudbou uvnitř.

Pryč s vizuálním smogem!

Na stůl radnice Prahy 1 občas přistanou stížnosti na nevhodné provozovny v historickém centru. „V rámci vlastních prostor řešíme individuálně v rámci uzavřených smluvních vztahů - naši nájemci jsou od roku 2020 povinni dodržovat manuál magistrátu hl. města pro vzhled a označování provozoven,“ sděluje Blesku Karel Grabein Procházka, radní Prahy 1 pro oblast podpory podnikání. Podnikání v nemovitostech jiných vlastníků, než je Praha 1, individuálně řeší jeden z orgánů státní správy, „památkáři“ nebo živnostenský úřad.

Kdo může v centru podnikat?

Radnice Prahy 1 nabízí volné nebytové prostory dvěma způsoby:

  • upozorněním na úřední desce a zároveň na svém realitním portále
  • prostřednictvím dvoukolového výběrového řízení v případech, kdy je potřeba regulovat samotný podnikatelský záměr

„V prvním kole pak vyřazujeme nabídky podnikatelských záměrů, které v prostoru zásadně nechceme, nabídky podnikatelů, kteří nemají dobré reference a nabídky podnikatelů, které vyhodnotíme jako rizikové,“ popisuje Blesku Karel Grabein Procházka, radní MČ Praha 1. Do druhého kola se dostanou jen ty návrhy, které splňují všechny požadavky. Jakmile se lidově řečeno oddělí zrna od plev, vyhraje ten, kdo nabídne nejvíce.

Rada MČ Prahy 1 se také řídí podle doporučení svého poradního orgánu, Komise obchodu a služeb. Vedení městské části dává přednost takovým podnikatelům a jejich činností, které tato komise doporučí jako vhodné pro doplnění skladby občanské vybavenosti.  

Video
Video se připravuje ...

Obchody s absinthem a marihuanou v jedné z ulic Prahy 1. Jan Dařílek

Fotogalerie
11 fotografií