Praha obecně trpí nedostatkem míst v mateřských i základních školách. O středních školách nemluvě. Ukázkovým příkladem je Praha 8. Situace zašla tak daleko, že na mnoha školkách vyjde místo až na čtyřleté a starší děti. Obyvatelé Prahy proto v polovině roku 2023 vytvořili petici, kterou předali radnici. Městské části v Praze na výstavbu peníze nemají a ani samotné hlavní město není schopné tuto potřebu pokrýt. Starostové i magistrát už delší dobu volají o pomoc stát. 

Super škola

Proto je každá nová přístavba nebo zbrusu nová škola skoro zázrakem. Jedna taková přístavba vyrostla „přes noc“ ve Slivenci. Samotná ZŠ a MŠ je dobře vybavená. Komplex školy tvoří historická budova, nové pavilony s bezbarierovým vstupem a plošinou pro tělesně postižené a rekonstruovaná nízkoenergetická budova modrého pavilonu. V areálu školy se nachází hřiště s umělým povrchem, lezecká stěna, dráha s doskočištěm, arboretum a zelená učebna.  

Už ale praskala ve švech. Novou přístavbu potřebovala „jako sůl“. Město přispělo většinovou částkou, škola doplatila zbytek a za 45 milionů korun vznikl zbrusu nový pavilon. „Ano, rosteme jako Praha. Rosteme v místech, které jsou novější,“ říká radní pro oblast financí Zdeněk Kovářík (ODS). Realizátorem byla firma Cube Space. „Je to již druhá stavba od firmy Cube Space, kterou u nás máme. Tou první je školka na Habeši,“ pochvaluje si starostka Slivence a někdejší pražská náměstkyně primátora Jana Plamínková (STAN).

„Za pět dvanáct“

Nový pavilon byl kolaudován v „mrtvičním čase“ těsně před začátkem školního roku ve středu 30. srpna. Nový pavilon vyrostl díky modernímu modulovému systému stavby. Jedná se v podstatě o LEGO skládačku. „V našem výrobním závodě zhotovíme 70% celku ve výrobním závodě, který máme v Doksech u Máchova jezera. Následně 70% převezeme kamiony na místo sestavení,“ sděluje Blesku David Berka, obchodní ředitel firmy Cubespace.

Ve Slivenci se provedly pouze dokončovací sádrokartonové práce a rozmístění jednotlivých technologií. Okna jsou osazena také už ve výrobním závodě, žádné zdržování na místě nehrozí. Staveniště samotné nezatěžuje životní prostředí. Postaveno bylo za tři měsíce, dokončovací práce navíc neobtěžovaly hlukem sousedství.

„Když bychom tuto budovu neměli, tak bychom nevěděli, kam umístit jednu celou první třídu,“ komentuje stavbu ředitelka školy Petra Chlumská. Pokud „klapnou“ ještě další plánované přístavby v areálu, vznikne ve Slivenci krásný vzdělávací centrum. „Nejenom vzhledem k povinné školní docházce, ale i k odpoledním aktivitám týkajícím se hudebního a sportovního vzdělání,“ dodává.

Video
Video se připravuje ...

Nová přístavba k ZŠ a MŠ Praha - Slivenec. Jan Dařílek

Fotogalerie
17 fotografií