Hlavní město ve spolupráci s organizací UNICEF i nadále pokračuje v podpoře ukrajinských uprchlíků a především jejich úspěšné integrace. Zástupci města v pátek společně s představiteli UNICEFu novinářům oznámili, že město společně s UNICEFem v letošním roce vyhradilo na podporu těchto aktivit přes 65 milionů korun, které přijdou rozdělit mezi 64 iniciativ pracujících s ukrajinskými uprchlíky.

„Chci UNICEFU poděkovat za mimořádně významnou finanční podporu, kterou využíváme při pomoci ukrajinským uprchlíkům. Ta pomoc není jen v rovině materiální, ale i v rovině sociální soudržnosti a podpory dětí a mladistvých. Dnes se odhaduje, že přibližně 100 tisíc ukrajinských uprchlíků jsou děti nebo mladiství. A nejde jen o to zajistit jim bydlení a základní potřeb. Je potřeba se také postarat o jejich integraci duchovní rozvoj a tak dále,“ řekl novinářům náměstek primátora pro oblast kultury Jiří Pospíšil.

Praha podle něj v minulém roce na podporu uprchlíků z Ukrajiny vyčlenila ze svého rozpočtu 35 milionů. Letošní částku, která činí 65 milionů, uhradila organizace UNICEF.

Od vypuknutí války na Ukrajině do Česka zamířilo téměř půl milionu Ukrajinců, zhruba 360 tisíc z nich stále v Česku setrvává a z toho jedna čtvrtina pobývá na území hlavního města. Tito lidé kromě těch nejzákladnějších záležitostí, jako je vyřizování dokladů, či shánění bydlení potřebují pomocnou ruku i při integraci do České společnosti. Zejména pak pro děti, které válka vykořenila z jejich přirozeného prostředí a nyní musí čelit úplně novým výzvám.

„Pro spoustu dětí přišlo stěhování v klíčovém momentu jejich životů, kdy z dětství přecházejí do dospělosti, a toto nucené vysídlení může mít celoživotní následky. Narušeno může být i jejich vzdělávání a velkou roli hraje i toxický stres,“ řekla vedoucí kanceláře UNICEF pro řešení uprchlické krize Yulia Olejnik. Vedení Prahy se podle ní si s touto výzvou dokázalo skvěle poradit a poděkovala představitelům hlavního města za jejich práci

Vedení Prahy z těchto peněz podpořilo již fungující menší či větší iniciativy. „Všechny tyto iniciativy mají již peníze na účtech a pracují,“ řekl ředitel magistrátního odboru kultury a cestovního ruchu Jiří Sulženko. Jako příklad uvedl organizaci Dumka, sdružující rusky a ukrajinsky hovořící psychology a psychiatry, programy České charity pro vyučování českého jazyka, ale také například organizaci Rom Praha, která se zabývá vzájemnou integrací romské a ukrajinské menšiny. Jednotlivé dotace, které byly neziskovým organizacím přiděleny se pohybují ve výši od 40 tisíc až do 4 milionů korun.

Podpora by podle zástupců města měla pokračovat i v dalších letech, i kdyby se fond UNICEF rozhodl směrovat peníze jiným způsobem. "Není možné v případě, že by UNICEF nebyl takto štědrý, s podporou přestat, muselo by ve větší míře přispět hlavní město, protože ty programy mají opravdu smysl v dlouhodobém horizontu," řekl Pospíšil. Yulia Olejnik doplnila, že podobu podpory v dalších letech nyní organizace řeší. "O nových prioritách budeme informovat," řekla