Během obou válek byly zvony zabavovány pro potřeby zbrojního průmyslu a také dnes je pražských zvonů méně, než kolik jich bylo před světovými válkami.

Po 1. světové válce se za velikého úsilí našich předků téměř podařilo nahradit válečné ztráty. „Po druhé světové válce se to však bohužel neopakovalo. Nastupující komunismus zpřetrhání společenských pout vítal,“ uvádí spolek Sanctus Castulus.

Během 2. světové války bylo z protektorátu Čechy a Morava odvezeno na 90 % zvonů z věží kostelů a radnic. Celkem bylo na zbraně přetaveno 9801 českých zvonů.

Hřbitov zvonů

O zabavení zvonů se rozhodlo v listopadu roku 1941. Zvony o celkové váze 1 562 926 kg byly odvezeny v létě roku 1942 do Hamburku. Byly nakládány na lodě na Rohanském ostrově na pražských Maninách. Místu se také přezdívalo „hřbitov zvonů“.

„Naším cílem je vytvořit zvon, který bude mementem této kulturní ztráty. Tisíce umlčených hlasů nahradí jeden hlas živý a silný. Za každý zničený zvon bude vložen jeden kilogram do nového zvonu o celkové hmotnosti 9801 kg,“ stojí na stránkách iniciativy.

Zvon #9801

„Považujeme za důležité zkusit vytvořit věc, která bude oslovovat lidi a nebude virtuální, ale hmatatelná. Chceme říci, že přes všechnu nenávist a zlobu na sociálních sítích spolu pořád umíme mluvit a tvořit. Chceme přetavit kus virtuální dělostřelecké palby v krásnou věc, která bude spojovat,“ uvádí iniciativa Sanctus Castulus.

Zvon #9801 odlili mistři z dílny Grassmayr z Innsbrucku, což je nejstarší zvonařství v Rakousku.

Nový zvon váží 9801 kg, je 187 cm vysoký a 258 cm široký. Je odlit ze specifického druhu bronzu, který je složen ze 78 % z mědi a z 22 % z cínu. Na čelní stradě ho zdobí 23 střepů, které symbolizují zvony, které byly odvezeny přímo z Manin.

Dále zvon zdobí nápisy a reliéfy, které na sebe záměrně nenavazují, jelikož jim to nedovoluje tvar a různorodost střepů. Tyto střepy reprezentují města, obce i samotné zvonaře, jejichž mnohaletá práce byla během války nenávratně zničena.

Uprostřed zvonu je nápis PROMLOUVÁM HLASEM TISÍCŮ ZVONŮ, KTERÉ UMLČELA VÁLKA. Pod ním jsou uvedeny starobylá zvolání v latině: „PAX IN CAELO • PAX IN TERRA • PAX IN OMNI POPULO“ (pokoj na nebi, pokoj na zemi, pokoj všem lidem). Shora jsou nápisy ohraničeny pásem Libeňského mostu, který je svědkem odvážení zvonů ze země.

Kde bude zvon umístěn?

Zvon je momentálně umístěn na náplavce Rašínova nábřeží, kam můžete přijít každé pondělí mezi 18:00 a 18:30 a na zvon si zazvonit. V budoucnu ale bude v parku na Rohanském ostrově, ze kterého byly zvony odváženy. „Zvon #9801 bude zavěšen ve venkovní konstrukci, na její podobu by měla Praha vypsat architektonickou soutěž. Rádi bychom, aby byl zvon na Rohanu do dvou let. Výsledky soutěže na Rohanský park budou vyhlášeny letos v září,“ sdělila Blesku Barbora Musilová, výkonná producentka iniciativy Zvon #9801.

Veřejná sbírka

„Díky za vznik Zvonu #9801 patří všem dárcům, kteří myšlenku podpořili finančním příspěvkem do veřejné sbírky. Nyní sbírka pokračuje dál a vybírá peníze na obnovu rekvírovaných zvonů z naší země za druhé světové války. Naplní se tak symbolika Zvonu #9801 jako hlasu za všechny ztracené zvony,“ přeje si pražský zvoník a předseda spolku Sanctus Castulus Ondřej Boháč.

Zvon #9801 je financován z veřejné sbírky, která stále probíhá. Z cílové částky 14 milionů se podařilo vybrat 90 %. Vznik zvonu podpořilo více než 3000 dárců. Více informací o sbírce ZDE.

O Sanctus Castulus

Za celým projektem stojí spolek Sanctus Castulus, což v češtině znamená sv. Haštal, který sdružuje příznivce a obdivovatele zvonů, zvonařského i zvonického řemesla. V jeho čele stojí ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) Ondřej Boháč, který se od mládí věnuje zvonickému řemeslu na Starém Městě.

Cílem spolku je vracet zvony tam, odkud zmizely. Díky tomuto spolku se v minulosti vrátily zvony do kostela sv. Haštala nebo kostela sv. Havla v Praze.

Fotogalerie
12 fotografií