Kromě běžných předmětů jako jsou tašky, peněženky, mobilní telefony nebo sluchátka se v kanceláři objevují i kuriozity jako mobilní klimatizace, školní vysvědčení, šicí stroj, ukulele nebo pouta.

Dopravní podnik za letošních prvních sedm měsíců podle Hofmana zaznamenal celkem 4194 nálezů v MHD. O téměř polovinu z nich se lidé rychle přihlásili, zbylé nevyzvednuté věci pak podnik předal magistrátní kanceláři ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé. Z té už si podle Hofmana lidé vyzvednou v průměru jen zhruba desetinu věcí.

I když se letos počet nalezených věcí zvýšil, stále zřejmě nedosáhne úrovně před pandemií koronaviru. Právě počet turistů, kteří v době pandemie z města téměř zmizeli, má podle Hofmana na množství nálezů zásadní vliv.

"Z povahy nalezených věcí (v době pandemie) bylo zřejmé, že zásadně ubyli v metropoli zahraniční návštěvníci. Mezi nalezenými věcmi bylo mnohem méně peněženek s cizí měnou, cizojazyčných průvodců, knih, suvenýrů, dárkových předmětů a podobně," uvedl.

Magistrát nálezy v uchovává po dobu tří let a za uložení si účtuje poplatek tři koruny za den. Majitelé musí vyzvednutí prokázat vlastnictví věci a prokázat se občanským průkazem nebo cestovním pasem. Nevyzvednuté předměty, které samo město nebo jeho organizace nevyužije, pak magistrát každý měsíc prodává jako soubor ve veřejné dražbě.

Ztráty a nálezy v MHD
Autor: MHMP