Loni Praha rozdala 15 500 balíčků za 1,2 milionu korun. Podle údajů zveřejněných na webu ministerstva školství loni v Praze do prvních tříd nastoupilo 14 575 dětí. Kolik prvňáčků do škol nastoupí letos, statistici teprve upřesní. Žáků v Praze v poslední době přibývá.

Pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN) řekl, že věří, že materiální pomoc mnohým rodinám uleví. V balíčku prvňáčci najdou mimo jiné bavlněný sáček na přezůvky, oboustranně stíratelnou školní tabulku, značkovače, pastelky šesti barev, lepidlo, ořezávátko, gumu, tužku, sešity s pomocnými linkami nebo notýsek.

Stejně jako v předešlých letech školní potřeby doplnily předměty věnované kromě magistrátu také příspěvkovými organizacemi hlavního města, děti tedy dostanou například i reflexní pásek a papírový rozvrh od dopravního podniku, reflexní přívěsek od městské policie nebo vstupenky do pražské botanické zahrady a hvězdáren Planetum.

Strážníci se zároveň vrátí k přechodům pro chodce v blízkosti škol, aby dohlíželi na bezpečnou cestu školáků. Zejména v prvních zářijových dnech tak bude podle Hofmana dohled opět navýšen na maximum.

Metropole se potýká s nízkou kapacitou ve školách, podle dotazníkového průzkumu, který uskutečnil pražský magistrát mezi městskými částmi, je o zhruba 11 000 míst v základních školách méně, než uvádí rejstřík škol a školských zařízení ministerstva školství (MŠMT). Nové vedení města v minulých měsících zároveň uvedlo, že Praze chybí miliardy na výstavbu škol. Podle zástupců magistrátu by měl vzniknout Státní fond školské infrastruktury, tedy systém, ze kterého by stát rozvoj školství financoval. Podle analýzy Institutu plánování a rozvoje (IPR) by v roce 2030 mohlo v pražských základních školách chybět 3000 míst a v roce 2050 až 18.000 míst.

Video
Video se připravuje ...

Testováno mámou - Baagl 

Fotogalerie
14 fotografií