Dolní Žižkov je mimo parku Vítkov se sochou slavného husitského vojevůdce Jana Žižky z Trocnova znám také pro svou důležitou dopravní tepnu v podobě Koněvovy (od 1. října Hartigovy) a Husitské ulice. Také se zde nachází vytížená dopravní křižovatka Na Ohradě. Propojuje ulici Pod Krejcárkem vedoucí do Vysočan, ulici Koněvovu a ulici Jana Želivského, která ústí před Fakultní Nemocnici Královské Vinohrady. Zde, mezi autobusovou a tramvajovou zastávkou Ohrada, se nachází menší zelený parčík. Podle místních se však stal rejdištěm pochybných existencí, které obtěžují jak kolemjdoucí na ulici, tak cestující na obou zastávkách.

„Máme strach!“

Na sociálních sítích se ohledně nebezpečného parku strhla mela. Otevřel ji uživatel Jan V., který zveřejnil dopis starostovi. Žádá, aby radnice vyřešila problém bezdomovců, žebráků a narkomanů, kteří obtěžují jeho manželku při cestách na ranní a večerní směny. „Pro dopravu do a z práce využívá autobus linky 136, který má zastávku hned u zmiňovaného parku. Svěřila se mi s tím, že na autobus chodí se strachem, kdy ji někdo z těch bezdomovců přepadne, napadne, bude obtěžovat,“ uvádí v dopise Jan V. Bojí se, že by někdo mohl jeho ženu napadnout. Rád by, aby se radnice snažila skupinky z místa „vystrnadit“.

Našli se ale také zastánci lidí bez domova. Podle nich není problematika tak jednoduchá. Navíc se těmto obyvatelům nelíbí, že se bezdomovci háží do jednoho pytle s opilci a narkomany. „Problematika bezdomovectví je sakra složitá a určitě ji nevyřeší ohrnování nosu nad lidmi, kteří si tuhle cestu nevybrali dobrovolně,“ myslí si Linda P. Další uživatel Petr D. Š. tvrdí, že vyhnání nepomůže. „A kam přesně podle vás mají jít? Jestli chcete vyřešit problematiku bezdomovectví, tak přestaňte psát eseje o příživnících, jako za minulého režimu, a podpořte sociální služby, které tuto problematiku umí řešit. Myslíte, že je vyženete? A oni pak jako zmizí?“ ptá se.

Snaha Prahy 3

„Všechna místa v Praze 3 s výskytem lidí bez domova jsou nám známa a městská policie je kontroluje třikrát denně – dopoledne, odpoledne i v noci,“ sděluje Blesku starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09). Strážníci navíc vyráží i na základě oznámení. „V případě parku na Ohradě jsem požádal nedaleké oddělení Policie ČR, aby park také pravidelně kontrolovalo v jiných časech než městská policie a dohled nad místem se tak přinejmenším znásobil,“ dodává.

Městská policie se také rozhodla zasáhnout. Strážníci najeli na systém šesti kontrol namísto standardních tří. Radnice Prahy 3 se navíc chystá vyzkoušet hygienické splachy na vzdálenější tramvajové zastávce Lipanská. „Odstraníme tak nečistoty, které zde lidé bez domova zanechávají. Zároveň je odradíme od toho, aby zde dennodenně vysedávali. Předpoklad je takový, že na mokrém chodníku prostě sedět nebudou,“ informuje Michal Vronský. Pokud se opatření osvědčí, může se použít i na jiných místech, například v parku Ohrada.

Prevence

Praha 3 také začala chystat pilotní projekt hygienického místa, kde se lidé bez domova budou moci jednou až dvakrát do týdne osprchovat. „Jednáme s neziskovou organizací, která by se případně ujala provozu takového místa. Naprosto zásadní je otázka míry takové pomoci, aby nevytvořila výraznou zátěž pro okolí,“ uvádí Michal Vornský. Projekt by měl tlumit zápach u lidí bez domova a navíc je naučit o sebe pečovat místo toho, aby vysedávali v parku.

Strážníci toho moc nezmůžou

Aby mohli strážníci proti komukoliv zasáhnout, musel by se dotyčný člověk  dopustit nějakého protiprávního jednání. Že se obyvatelům někdo „jen nelíbí“ neznamená, že může městská policie něco dělat. Podle tiskové mluvčí městské policie Ireny Seifertové působí nejčastěji lidé bez domova následující přestupky – znečišťování veřejného prostranství, narušování občanského soužití, rušení nočního klidu, nebo pití alkoholu na místech, kde je  to vyhláškou města zakázáno.     

V případě, že na místě dochází k protiprávnímu jednání mohou strážníci osoby řešit třemi způsoby – domluvou, pokutou (až do 10 tisíc), nebo oznámením správnímu orgánu. „V případě, že by dotyčné osoby nespolupracovaly na zjištění totožnosti – tedy neuposlechnou výzvu, strážníci je předvádějí na služebny státní policie. Taktéž strážníci využívají pravomoc odebrat věc, která byla k přestupku spáchána, například odebírají láhve s alkoholem na místě, kde je vyhláškou zakázáno pití alkoholu,“ uvádí Irena Seifertová.

Pokud bezdopmovci znečistí místo, požadují strážníci úklid odpadků. Následně osoby z místa vykážou. Kdykoliv se však mohou vrátit a pokud nepáchají žádné přestupky, jsou na ně strážníci krátcí. 

Fotogalerie
12 fotografií