„Praha 1 ve spolupráci s MHMP hodlá od 1.1. 2024 zavést mýtné! Mýtné by mělo zasáhnout celou oblast Prahy 1 mimo magistrálu a cena bude stanovena jen za celodenní průjezd ve výši 200 Kč. Poplatek se bude kontrolovat speciálními vozy obdobnými těm na zóny placeného stání. O způsobu platby i výjimkách zatím není rozhodnuto,“ informoval na svých sociálních sítích vedoucí odboru dopravy Prahy 14 Petr Vomáčka. 

Podle náměstka pražského primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) je však několik informací zavádějících. „Pan Vomáčka je mimo realitu. Nikdy nebyla řeč o tom, že by zpoplatněno mělo být celé území městské části Prahy 1, nevím, kde to pan Vomáčka vzal, je to nesmysl,“ řekl Blesku Hřib. Jak tedy podle něj bude vyhláška vypadat a co to pro občany obnáší? 

Blesk.cz: V jakých částech Prahy 1 by se mělo mýtné platit?

Zdeněk Hřib: S Prahou 1 se bavíme o zpoplatnění vjezdu do úzce vymezených oblastí v historickém centru města. Jedná se o část Malé Strany – ulici Karmelitskou a okolní uličky, do nichž se dá dostat jen právě přes Karmelitskou, a o Smetanovo nábřeží a okolní náměstíčka, tedy Anenské a Křížovnické náměstí.

Z jakých důvodů se bude mýtné zavádět?

Důvodem je, že potřebujeme zajistit, aby nedocházelo ke zpožďování tramvají. Cílem zpoplatnění vjezdu je snížit intenzitu automobilové dopravy, která blokuje tramvaje. Když se zpozdí tramvaj, přenáší se to do celé sítě, což demotivuje lidi, aby jezdili MHD. Zpoždění totiž snižuje její kvalitu a to pak vytváří další problém – lidé sedají do aut, víc se jich ale do Prahy nevejde. Chceme, aby lidé přesedli do tramvají a uvolnili na silnicích místo pro lidi, kteří autem jet opravdu potřebují – vezou například nějaký materiál, jsou živnostníci atd.

To samozřejmě vyžaduje, aby MHD byla kvalitní. Zásadním aspektem kvality je, že MHD jezdí na minutu přesně, nelze připustit, že se tramvaje budou v centru zpožďovat, jezdí tam páteřní linky.

Jak bude probíhat kontrola?

Nesmysl je i to, co pan Vomáčka píše o tom, že kontrola by měla probíhat pomocí autíček s kamerami, o tom jsme se vůbec nebavili. Kontrola bude probíhat pomocí stacionárních kamer, kamer, které jsou už ve městě umístěny, jen k nim bude přidáno automatické rozpoznávání registračních značek.

Jakým způsobem se bude mýtné platit?

Uvažuje se o tom, že by se mýtné platilo přes aplikaci Lítačka, ale bude možnost zaplatit i hotově na úřadě Prahy 1, aby byla zachována možnost zaplatit neelektronicky.

Kdo bude mít z placení mýtného výjimku?

Lidé, kteří v zóně bydlí, mají vjezd zadarmo, to vyplývá ze zákona o místních poplatcích. Výjimky budou dále také pro hasiče, záchranku, policii a také pro živnostníky, to taktéž vyplývá ze zákona o místních poplatcích a nemůžeme to ani udělat jinak. Osoby, které tam využívají nemovitost podnikatelsky či k veřejně prospěšným účelům, mají také vjezd zdarma.

Jaká částka se bude platit?

200 korun za vjezd je maximální limit, který je definovaný zákonem, více to nebude. Zákon počítá s tím, že se stanoví poplatek za den, tedy 200 korun za den.

Od kdy se mýtné bude platit?

Vyhláška by měla platit od začátku příštího roku, ale možná to nebude přesně 1. leden, možná až 1. únor.

V jaké fázi momentálně příprava vyhlášky je?

Magistrát spolu s Prahou 1 momentálně připravuje čistopis vyhlášky. Až bude hotový, bude se projednávat nejprve s okolními městskými částmi, jak to předpokládá postup, kterým se stanovují městské vyhlášky, tedy nejprve s těmi, kterých se to týká bezprostředně, což je Praha 2, Praha 5 či  Praha 6 například. Vyhlášku ale ve finále budou připomínkovat všechny městské části, jinak to ani udělat nejde.

Fotogalerie
16 fotografií