„Hlas zvonů je odedávna spojen s významnými událostmi. I zvony proto ohlašovaly konec války, ale také připomínaly a oplakávaly padlé. Ostatně na mnoha zvonech najdeme český či latinský nápis 'Boha chválím, živé svolávám, mrtvé oplakávám...'. V době, kdy dennodenně slyšíme o stovkách obětí nesmyslné dobyvačné agresivní války jen pár stovek kilometrů od nás, je zvonění také podnětem k zamyšlení a modlitbou za válečné oběti,“ vysvětluje záměr celé akce ředitel festivalu Prague Sounds Marek Vrabec.

„Koncert lze vnímat nejen jako tryznu za válečné oběti, ale také jako mimořádně působivý apel směrem k ukončení války, který bude umocněn unikátním prostředím a akustikou Vladislavského sálu Pražského hradu,“ dodal.

Uvedení Válečného rekviem zahájí a ukončí rekviální zvon Jan Křtitel svatovítské katedrály. Jako sólisté se představí německá sopranistka Susanne Bernhardová, americký tenorista Kyle van Schoonhoven, švédský barytonista Arvid Fagerfjäll a česká varhanice Linda Sítková. Vzhledem k velkému počtu umělců, pro něž je potřeba postavit velké pódium, se zmenší v sále plocha pro diváky. Podle Vrabce kapacita hlediště bude asi 600 míst.

Britský skladatel Benjamin Britten napsal Válečné rekviem v roce 1962 k příležitosti dokončení obnovy gotické katedrály v Coventry po jejím zničení za druhé světové války. Britten, jenž proslul především jako operní skladatel, zkombinoval ve svém Válečném rekviem liturgický text s anglickými verši. Pocházejí z pera důstojníka britské pěchoty Wilfreda Owena, který padl na západní frontě jen několik dní před koncem první světové války.

Umělecká náročnost a enormní nároky na provozovací aparát jsou důvodem, proč se jedna z Brittenových nejslavnějších skladeb uvádí jen zřídka. Pražský filharmonický sbor pod taktovkou dirigenta Vasilka ji přednesl v pražském Rudolfinu letos v předvečer výročí začátku války na Ukrajině.

Fotogalerie
21 fotografií