Letos uplynulo 150 let od narození grafika a legionáře Vojtěcha Preissiga. V Muzeu československých legií probíhá do konce září výstava s názvem 150 let Vojtěcha Preissiga. Na výstavě jsou vystavena Preissigova díla a návštěvník se i dozví vše o jeho životě i odbojové činnosti.

Kdo byl Vojtěch Preissig?

Vojtěch Preissig působil během svého života v Praze, Paříži i v Americe. V Paříži působil v ateliéru Alfonse Muchy a v roce 1901 ilustroval první knihu pro děti s názvem Broučci.

První světovou válku strávil v Americe, kde podporoval myšlenku samostatného Československa. Tvořil plakáty podporující dobročinné akce krajanských spolků. Zapojil se i do náborové kampaně do americké armády, pro kterou tvořil propagační plakáty a letáky

Po válce se i s rodinou přestěhoval do Československa. Po okupaci Československa nacisty kde se zapojil do protinacistického odboje. Společně se se svou dcerou Irenou podíleli na vydávání ilegálního časopisu V BOJ.

Odbojová činnost se Preissigovi i jeho dceři stala osudnou. Oba byli dopadeni gestapem v roce 1940. Dcera Irena byla lidovým soudem odsouzena k trestu mrti gilotinou a stala se první Češkou popravenou nacisty.

Vojtěch Preissig byl po dopadení nacisty uvězněn v koncentračním táboře Dachau, kde v důsledku špatného zdravotního stavu a celkového fyzického vyčerpání zemřel. Výstava představuje jeho známé obrazy, grafiky i kresby. Některé jsou notoricky známé, jiné mohou návštěvníky překvapit.

Další výstava na obzoru?

Na příští rok plánuje Eva Bernardová, Preissigova vnučka, velkou výstavu u příležitosti výročí 80 let mistrova úmrtí. „Máme velké plány, chceme zopakovat výstavu z roku 1933, jeho poslední výstavu. Ale bude k tomu potřeba velká součinnost všech různých galerií, organizací, muzeí i jednotlivců. Proto si vás dovolím později oslovit s prosbou o pomoc na vyhledání děl, která byla tenkrát vystavena. To jich bylo na 170, některá jsou archivu nadačního fondu Vojtěcha Preissiga. Ale hodně nám jich ještě chybí,“ uvádí Bernardová.

Kde: Muzeum československých legií, Sokolská 486/33
Kdy: Do 30. září 2023, otevřeno od úterý do pátku v čase 09.00 – 18.00.
Vstupné: Volné.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Vojtěch Preissig: Grafik - malíř - hrdina, je k vidění do konce září v galerii European Arts. David Zima

Fotogalerie
32 fotografií