Jde-li Pražan nebo turista ulicí Prahy, zejména v centru často narazí na lidi, kteří se snaží získat peníze. Může jít o umělce s důmyslnými vystoupeními včetně těch hudebních, lidi žebrající nebo v nejhorším případě „xindly“, kteří se snaží vnutit turistům fotku s exotickým zvířetem za peníze. Ať už to „pouličníci“ míní pragmaticky, nebo skutečně chtějí se svým parťákem trávit co nejvíce času, často u sebe mají právě zvíře. Jenomže zvířata, nejčastěji psi, mohou několikahodinovým denním sezením či ležením na ulici trpět. Proto se magistrát rozhodl zakročit.

Stop zvířatům v ulicích

Od úterý 1. srpna spustila Praha ve spolupráci s akciovou společností Prague City Tourism, vlastněnou magistrátem, kampaň pro turisty, jak se mají chovat. Letošní ročník je zaměřen proti bezohledným chovatelům. Turisté se mají vyhýbat eskamotérům s exotickými zvířaty kolem krku. Ti obvykle lákají turisty, aby se s exotickým a často chráněným zvířetem, obvykle hadem nebo sovou, vyfotili „za nějaký ten peníz“.

Vedení hlavního města Prahy se ale rozhodlo v aktivitě na ochranu takto trpících zvířat ještě pokračovat. Praha by ráda pomocí vyhlášky zamezila umělcům i žebrajícím, aby k jakékoliv produkci využívali zvířata i v pasivní roli. V této věci se nejvíce snaží náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). „Naším cílem je eliminovat zvířata z různých komerčních aktivit v Praze. Zvířata jsou totiž buď přímo týraná nebo je pro ně minimálně takové zacházení nevhodné,“ sděluje Blesku Jiří Pospíšil.

Dotazem se poslední dobu zabývalo právní oddělení magistrátu. Závěr je takový, že by bylo možné legálně doplnit již stávající vyhlášku o tento dodatek. Jelikož leží kompetence Jiřího Pospíšila v rámci své magistrátní funkce v oblasti kultury, uvádí jako příklad vyhlášku o takzvaném baskingu, tedy umělecké tvorbě na ulici za účelem vydělání peněz.

„A není to už týrání?"

„Do vyhlášky bych chtěl přímo dopsat, že je zakázáno provozovat pouliční umělecké produkce se zvířaty. Zákaz by se z pohledu vyhlášky týkal také faktu, že umělecká produkce nesmí být provozována za aktivní ani pasivní účasti zvířete,“ uvádí Jiří Pospíšil. Například pokud nějaký pouliční umělec hraje na harmoniku a má vedle sebe uvázaného psa, snaží se prý často zapůsobit na city okolí a tím získat ještě větší finanční odměnu. Pes v takovémto případě nehraje aktivní roli, protože neobíhá žádné kužely nebo neskáče skrz kruhy. I přesto je však součástí produkce.

Lidé mající zvířata na ulici je sice nemusí svou činností přímo týrat, ale vystavují je nepříjemným situacím. Podle Jiřího Pospíšila je takové jednání na hranici týrání. Nejenže trpí zvířata, ale takové aktivity se podle Pospíšila krajně nehodí ani do civilizované evropské metropole. Hlavním cílem snahy však bude eliminovat všechna zvířata z různých komerčních aktivit na území Prahy. Nebude se tedy jednat pouze o umělce, ale také například o žebráky. Pokud úprava vyhlášky vzejde v platnost, budou strážníci městské policie moci tyto „pouličníky“ se zvířaty pokutovat. Pokud dojde k týrání, může jim být dokonce zvíře zabaveno.

Aktuální postup magistrátu

Poté, co právní odbor přišel s jasnými závěry, které úpravu vyhlášky umožňují, musí nyní tým vypracovat dokument, jakým stylem by mohlo dojít k faktické úpravě. Následně se o lepší ochraně zvířat ve městě bude jednat na podzimním zastupitelstvu. Pokud zastupitelé změnu odsouhlasí, mohla by upravená vyhláška začít platit od začátku následujícího roku 2024. 

Fotogalerie
16 fotografií