Za poslední dva měsíce proběhlo na letišti v Letňanech hned několik koncertů zahraničních hvězd, na které chodí v průměru kolem 50 tisíc lidí. Městská část má samozřejmě z koncertů finanční příjem, s tak velkou masou lidí však nastávají i problémy a to především v dopravě. Největší problémy nastaly při koncertě Depeche Mode, kteří vystoupili 30. července.

Dopravní kolaps

Městská část při každém koncertu omezuje vjezd do Letňan nerezidentům, měli by se sem dostat jen lidé s trvalým bydlištěm případně se speciální kartou, která potvrzuje, že v Letňanech opravdu bydlí. Problém je ale ten, že všechny vjezdy nelze s ohledem na omezenou kapacitu policie ohlídat. Místní se také na sociálních sítích svěřují, že nikdo karty nekontroluje. „Nikdy se mi nestalo, že by mě policie kontrolovala, vždy akorát mávnou, ať jedu,“ svěřila se jedna z diskutujících.

Koncert Depeche Mode však způsobil dopravní kolaps. Lidé parkovali, kde se dalo a to i například v místní zeleni, kterou tím logicky poničili. Městské části tak došla trpělivost a obrátila se na magistrát, aby situaci začal co nejdříve řešit.

„V odpoledních hodinách došlo v ulicích Letňan k masivnímu parkování vozidel návštěvníků a to na travnatých plochách, příkopech, křižovatkách atd., což znemožnilo parkování rezidentů. Žádáme proto, aby při podobných akcích došlo k navýšení bezpečnostních složek, aby nedocházelo k nájezdu vozidel návštěvníků koncertu do Letňan,“ stojí mimo jiné v oficiální žádosti, kterou radnice poslala na magistrát.

Primátor Bohuslav svoboda reagoval obratem. „Chápeme problémy, které při akci vznikly a zjišťujeme, co se mělo udělat a neudělalo. Proto jsem okamžitě zahájil jednání s předsedou Výboru pro dopravu Martinem Sedeke (ODS), který přislíbil, že najde pro tyto akce dlouhodobé a udržitelné řešení,“ sdělil Svoboda.

Vadí i hluk

Část místních si také na radnici stěžuje na hluk, který se logicky s mega koncerty pojí. Městská část ale nemá pravomoce podobné akce jakkoli omezit. „Městská část Praha 18 není nadána právní mocí, která by ji umožňovala tyto akce jakkoli omezit či zakázat, a to ani z důvodu zvýšeného hluku,“ informovla radnice své obyvatele na sociálních sítích.

Magistrát podobné stížnosti řešil i v souvislosti s pořádáním koncertů v bývalých Ledárnách Braník, na hluk si totiž stěžovali i obyvatelé z Barrandova. Část místních žádala vyhlášku, která by podobné produkce v ledárnách omezila, Praha nakonec k tomuto řešení nepřistoupila, mohlo by totiž docházet ke zneužití vyhlášky a následnému omezení kultury v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadala situace těsně před koncem koncertu Prague Rocks. Lidé pomalu začali odcházet, aby se nemuseli tlačit v metru. (21. červen 2023) Jan Dařílek

Fotogalerie
28 fotografií