Kvůli protestu pořádanému skupinou Poslední generace se na magistrále vytvořila dlouhá kolona. Projíždějící řidiči na aktivisty troubili nebo křičeli z aut. Jeden z organizátorů akce Arne Springorum s policisty také diskutoval o tom, zda mohou na magistrále zabrat všechny tři jízdní pruhy. Policisté však chtěli umožnit autům průjezd, přesto se aktivistům na určitou dobu podařilo magistrálu zcela zablokovat.

Aktivisté nesli transparenty s nápisy požadující snížení rychlosti a na řidiče skandovali „Pojďte s náma taky". Protest skončil kolem 18:00. Springorum poté vyzval všechny účastníky, aby přivedli na další podobné akce, které chce pořádat, další lidi. Aktivisté se také chystají na interpelace na zasedání pražského zastupitelstva.

Policie už předem na twitteru upozornila řidiče, aby počítali kvůli pochodu počítali s dopravními komplikacemi a trase se raději vyhnuli. V uplynulých týdnech aktivisté pochodovali po magistrále opakovaně, dnešní protest byl pátý. Skupina už dříve oznámila, že v protestech plánuje pokračovat, dokud nepřesvědčí pražskou radnici k zavedení plošného snížení nejvyšší povolené rychlosti.

Lepší život?

Skupina argumentuje mimo jiné tím, že omezení rychlosti na 30 kilometrů za hodinu se osvědčilo všude, kde bylo zavedeno. „Snížil se počet obětí i vážných zranění. Kromě toho se zvýší kvalita života a spokojenost obyvatel, kteří konečně mohou využívat ulice k životu. Dalším zajímavým benefitem je, že se zvýší tržby místních obchodů a podniků o deset až 40 procent," uvedla mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová.

Svoboda večer na twitteru napsal, že ctí právo na svobodu projevu i demonstrace, je ale proti nátlakovým akcím a blokádám, jako byla ta na pražské magistrále. "Protestovat jde i bez ohrožení provozu. Rychlost na 30 km/h omezujme jen tam, kde to má smysl kvůli bezpečnosti. Učinit tak na většině silnic smysl nedává," uvedl primátor.

Aktivisté na magistrále 10. března: 

Video
Video se připravuje ...

Ekoaktivisté blokovali magistrálu. (10. března 2023) Aktu.cz

Fotogalerie
17 fotografií