Když se řekne Kampa, zřejmě si každý vybaví příjemný park se spoustou zeleně, vzrostlými listnáči a procházejícími se lidmi. Do parku chodil se svou milou také jeden z nejslavnějších „malostraňáků“, známý český básník a spisovatel Jan Neruda. V mírumilovném prostředí protkaném romantickými zákoutími proto působí jako pěst na oko posprejovaná zeď. Sprejeři si za svůj cíl mimo jiné vybrali zákoutí u vnější zídky u vchodu do parku ze strany mostu Legií. 

Když jde člověk kolem, musí se dívat na kompletně posprejovanou část zdi, které vévodí vykřičené klikyháky a jeden se překrývá přes druhý. Na místě stál dokonce přes rok podivný šedý kvádr vyrobený z dřevěných latěk a desek. Celý byl oblepený blednoucími letáky a dalšími papírky. Mělo se jednat pozůstatek graffiti festivalu Off the Wall, který někdo zapomněl uklidit. Samotný projekt se přitom snaží ukázat lidem, že graffiti a street art nejsou jen pro společnost nežádoucí projevy vandalismu, „počmárané zdi“ a devastace veřejného či soukromého majetku. 

„Jedinečný koncept našeho projektu je totiž postaven také na dlouhodobé aktivní ochraně a očistě zdí a jejich okolí v místě pravidelného konání uměleckého eventu,“ stojí na oficiálních webových stránkách akce offthewall.cz. Další událost se bude konat už za dva týdny od 25. do 28. srpna. Umělci se sprejem v rámci projektu pomalují dlouhou zeď na Malostranském nábřeží, načež ji po skončení akce vrátí původní lesk, po graffiti nezbyde ani památka.

Odvoz instalace

Místo, na kterém se kvádrová instalace nacházela, spravuje Praha 1. Posprejovaná stěna však patří městu. Situace kolem zanedbaného zákoutí se konečně začala zlepšovat. Na začátku letošního srpna otevřel debatu o tomto svérázném místě Vít Masare, spolupředseda pražských Zelených. Hned druhý den nechala radnice na vlastní náklady kvádr odvézt. 

Situace kolem rok stojící instalace, která neplnila žádnou funkci, se podobá projektu umělce pod názvem Epos257. Umělec se svým týmem nelegálně v roce 2010 vymezil železným plotem, který zalil do betonu, čtverec o 50 metrech čtverečních uprostřed Palackého náměstí. Autoritám trvalo 54 dnů, než jim došlo, že plot ničemu neslouží a musí být odvezen.

„Ten, kdo konání nebo umístění čehosi někde povoluje, by měl zkontrolovat vrácení do původního stavu,“ sděluje Blesku Vít Masare. Jelikož se akce konala minulý rok, proběhla instalace za minulého radničního vedení. „Že to tam po něm další rok zbylo a kumuloval se kolem bordel, je asi to nejmenší,“ dodává. Na odpovědi Prahy 1 zatím s Bleskem čekáme.

Fotogalerie
9 fotografií