Murál Operace Anthropoid na 80 metrů dlouhé zdi nad Vychovatelnou v pražské Libni již dva roky vypráví příběh parašutistů Gabčíka a Kubiše. Jen v letošním roce ji ale již potřetí vzal útokem neznámý vandal, který dílo poškodil sprejem. Že se ve všech třech případech jedná o stejného pachatele, radnice usuzuje z jeho vlastního projevu. Když vandal v červnu na zeď naposledy zaútočil, radnici došla trpělivost a na neznámého pachatele podala trestní oznámení. V úterý bylo zahájeno její čištění a oprava poškozených částí. Opravu musí provést sám autor Jakub Marek, ten odhaduje, že mu práce zabere zhruba 50 hodin.

Dílo, které odkazuje na jednu z největších událostí moderních českých dějin, kombinací graffiti a komiksu vypráví jednotlivé epizody celého příběhu, počínaje seskokem parašutistů, přes útok, až po boj v kryptě kostela v Resslově ulici. Vandal, který jej poškodil, zřejmě nebude nejostřejší tužkou v penále, jelikož smysl tohoto díla evidentně nepochopil. Vazelínou zamazal symbol SS a s ním i siluetu samotného Gabčíka, který je zde vyobrazen, jak na auto s tímto symbolem vrhá granát. Sprejem pak na zeď doplnil komentář: „Náckové je*nutý cenzura“.

Praha 8 dala opravit murál Operace Anthropoid, který opakovaně poškozuje neznámý vandal
Autor: MČ Praha 8

S opravou murálu jsou spojené nemalé náklady, které se podle mluvčího Prahy 8 pohybují v desítkách tisíc korun. Městská část se proto s případem obrátila na policii. „Trpělivost s tímto hlupákem, který poškozuje připomínku operace Anthropoid, už nám opravdu došla. Proto podáváme trestní oznámení pro přečin poškození cizí věci. Doufám, že jej policie odhalí a soud spravedlivě potrestá,“ uvedl starosta Ondřej Gros (ODS).

„Opakované poničení mural artu nad Vychovatelnou mne nesmírně mrzí. Jedná se o umělecké dílo ve veřejném prostoru a je dobře, že v lidech vyvolává emoce, to k umění patří. Je však i jiný způsob jak svůj názor vyjádřit, než ničit práci někoho jiného, nehledě na to, že oprava je finančně náročná,“ dodala Jana Solomonová (ANO), radní pro kulturu a památkovou péči.

Policie případ odložila

Vandalem se zabývali i kriminalisté, mluvčí krajského ředitelství policie hl. m. Prahy Violeta Siřišťová Blesku ale sdělila, že policie musela případ odložit: „Pražská policie v souvislosti s tímto případem přijala trestní oznámení a případem se zabývala pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Na případu pracovali jak kriminalisté, tak policisté z místního oddělení Kobylisy. Policisté případ před pár dny odložili dle paragrafu 159a odst. 5 TŘ., jelikož se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání.“

V případě, že by se tento jedinec rozhodl na zdi znovu projevit, budou vybrané části murálu, na které se zatím neznámý vandal opakovaně zaměřuje, opatřeny antigraffiti nátěrem.

Fotogalerie
46 fotografií