Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Osobnosti o odchodu diplomata Povejšila (†62): Bojoval do poslední chvíle, před smrtí poslal vzkaz

Autor: Mii, ČTK - 
9. srpna 2023
10:06

Českou politickou a diplomatickou scénu v úterý zasáhla smutná zpráva. Ve věku 62 let zemřel po těžké nemoci český diplomat Martin Povejšil, který byl spoluautorem bezpečnostní strategie Česka. Ministři, europoslanci, ale i zástupci diplomacie se shodují, že Povejšil byl mimořádnou osobností a pro mnohé vzorem. „Martine, budeš nám chybět,“ vzkazují.

„Když někdo řekne – skutečný diplomat – vždycky si vybavím lidi jako Martin Povejšil. Chybět bude nejen v Česku, ale i u nás na Ukrajině. Martina jsem dobře znal a velmi si ho vážil. Ukrajinu hodně podporoval. Musíme zvítězit. Věřím, že tam nahoře bude z toho mít radost,“ uvedl Jevhen Perebyjnis, který do loňského roku působil jako ukrajinský velvyslanec v Česku.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) popsal, že Povejšil byl pro něj jedním z nejschopnějších diplomatů, a to už od chvíle, kdy před více jak 20 lety nastoupil do Černínského paláce. „Byl to i skvělý kolega a kamarád, pro mě vždycky vzor, maják a rádce. Minulý týden mi ještě z nemocnice napsal ‚O vzdávání nemůže být řeči'. Vím, že bojoval až do poslední chvíle. Teď už ho nic netrápí a já myslím hlavně na jeho nejbližší, kterým chci vyjádřit svoji nejhlubší soustrast. Jim i nám, jeho kolegům a přátelům, bude strašně chybět. Čest jeho památce!“ napsal Dvořák.

Podobná slova použila i europoslankyně Dita Charanzová (ANO). „Odešel PAN velvyslanec. Martin Povejšil byl můj vzor, učitel a kamarád. Člověk, ke kterému jsem chodila pro radu. A často jsme se smáli při vzpomínce na mou první diplomatickou misi, kdy mě jako velvyslanec požádal, abych na recepci upekla štrúdl. Martine, budeš mi strašně chybět!“ uvedla.

Její stranická kolegyně Věra Jourová (ANO), eurokomisařka a nejvýše postavená Česka v EU, sdělila, že jí bylo ctí s ním v Bruselu pracovat. „Byl to profesionál a ryzí člověk. Upřímnou soustrast jeho rodině,“ uvedla.

„Hluboce mě zarmoutil odchod Martina Povejšila, jednoho z nejzkušenějších českých diplomatů po roce ´89. Bylo mi ctí s ním pracovat, naslouchat jeho radám i čerpat z jeho znalostí a přehledu zahraniční politiky. Martine, budeš nám chybět,“ reagoval bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) připomněla, že Povejšil nebyl člověkem, který by byl denně v médiích a vyjadřoval se ke všemu. „Ale velikost a význam člověka se neměří tím, jak často je v médiích, ale tím, co po něm zůstalo. Martin Povejšil se o západní směřování a o obranu a bezpečnost České republiky zasloužil jako málokdo. Odešel velký diplomat s obrovskou zkušeností, který nám bude chybět. Upřímnou soustrast rodině a pozůstalým,“ napsala.

„Velmi smutná zpráva. Upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ sdělil britský velvyslanec v Česku Matt Field. „Nikoho v Praze jsem nerespektoval více než Povejšila,“ zmínil jeho předchůdce Nick Archer. 

Varoval před Čínou i Ruskem

Povejšil působil v letech 1994 až 1998 v Chile, ve Španělsku a Andoře mezi lety 2000 a 2004. Velvyslancem při NATO byl v letech 2009 až 2012, posléze se stal ambasadorem při Evropské unii. Na ministerstvu působil jako odborný náměstek, přičemž se letos po změnách na základě novely služebního zákona jeho pozice změnila na vrchního ředitele sekce.

Povejšil byl spolutvůrcem Bezpečnostní strategie, kterou letos schválila vláda. V červnu o dokumentu řekl, že je v mezinárodním srovnání nejotevřenější, nejadresnější a nejpřímější vůči hrozbám a rizikům. Strategie mimo jiné uvádí, že Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě v Česku a je hrozbou pro bezpečnost. Čína podle materiálu zpochybňuje mezinárodní řád, což přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost.

yokky ( 9. srpna 2023 20:06 )

☹☹☹☹­☹☹☹☹☹😒­😒😒😒😒😒😒­😒😒😨😨😨😨­😨😨😨😨👍👍­👍👍

yokky ( 9. srpna 2023 20:04 )

Takovych je az az.asi byl moc tajny ,kdyz ho nikdo neznal­😨😨😨😨😨😨­😨😁😁😁😁😁­🤡🤡🤡

Uživatel_5634767 ( 9. srpna 2023 16:28 )

Z lidského hlediska by mě velmi zajímalo čím a jak bojuje oslabené nemocné tělo??? Co se při tom dělá. Toto jsem nikdy nepochopil!

Jirik-ta ( 9. srpna 2023 15:15 )

deratizater ( 9. srpna 2023 14:33 )

Čeho ten "diplomat" velice aktivní v agresivním NATO před smrti litoval? Že se nedožil třetí světové války? Jeho smrti nejvíce litují všichni váleční štváči!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa