Dvaašedesátiletý Jan Korseska nahradil v červnu ve funkci starosty Prahy 2 svoji předchůdkyni Alexandru Udženiju, která na svůj post rezignovala kvůli souběhu funkcí. V únoru se totiž stala primátorovou náměstkyní pro sociální oblast, bydlení a zdravotnictví. Pro Korsesku hlasovalo 21 z 35 zastupitelů. Udženija z podobného důvodu „nahradila” v minulosti Janu Černochovou (ODS), která z křesla starostky přesedlala na ministerstvo obrany.

Jan Korseska není v politice žádným nováčkem, v zastupitelstvu Prahy 2 začal působit už v roce 2000, konkrétně jako člen majetkové a finanční komise. A u financí zůstal nadále i jako místostarosta, kdy měl na starosti, finance, investice a majetek.

Vzhledem k počtu hlasů, které Korseska v tajné volbě zastupitelů Prahy 2 získal, je jasné, že ho kromě koaličních partnerů volili i někteří opoziční zastupitelé. „Já si myslím, že komunální politika je o tématech, která by měla rezonovat napříč politickým spektrem. A dřív to tak i bylo, dnes bohužel často vítězí politikaření nad zájmy občanů. To bych rád ze své pozice změnil,“ vysvětluje pro Blesk nový starosta. „Dřív jsme se na zastupitelstvu dohadovali, jestli ten dům, který postavíme, bude mít zelenou nebo žlutou fasádu, dnes se hádáme, jestli ho vůbec postavíme, a to není z mého pohledu dobře,“ dodává.

Školství

Jednou z hlavních priorit pro nového starostu zůstává školství. „Jak mateřské, tak i základní školy mají jednu z nejnižších fluktuací zaměstnanců v celé Praze. Naše školství je na velmi vysoké úrovni, děti jsou pro nás dlouhodobě prioritou,“ zdůraznil Korseska a připomněl, že v současné době probíhá stavba nového pavilonu pro žáky prvních tříd Základní školy u svatého Štěpána.

„Praha 2 má velmi málo volných pozemků, na kterých by mohla začít stavět, i proto si velmi vážím vstřícnosti Arcibiskupství pražského, díky kterému můžeme celý projekt realizovat. Místo to bude krásné, propojené s přírodou, kde bude také probíhat výuka, děti zde budou dokonce pěstovat bylinky, maliny a jahody,“ popsal starosta. Nový pavilon se otevře letos v září. Praha 2 nechce zbytečně přeplňovat kapacity tříd, i proto je stavba nového pavilonu dobrou zprávou pro rodiče místních prvňáků.

Sport a politici na Vltavě

S rozvojem školství souvisí i podpora sportovních aktivit pro děti. Praha 2 ve spolupráci s trenéry místních oddílů pořádá každoročně Festival sportu pro dvojku., ale i další akce. „Letos například veslařský svaz postavil na Míráku trenažéry a každý si to tam mohl vyzkoušet, dokonce jsme si tam i s kolegy z radnice zazávodili,“ vzpomněl starosta, který je velký milovník veslování, sám totiž tento sport dříve provozoval.

A s veslováním se pojí i další jeho cíl, rád by totiž zlepšil spolupráci jak mezi Prahou 2 a magistrátem, tak i mezi Dvojkou a ostatními městskými částmi. „Napadlo mě, že bychom si při dalším ročníku Primátorek mohli s kolegy jak z okolních městských částí, tak z magistrátu zazávodit. Trasa primátorek začíná na čtyřce, na dvojce pak končí, Praha 5 i Praha 1 je hned v sousedství a společně s týmem z magistrátu by to mohla být vcelku zábava,“ svěřil svůj plán Blesku s tím, že někteří kolegové mu už účast přislíbili.

Nový domov pro seniory

Jeho předchůdkyně Alexandra Udženija zhruba před dvěma lety představila velkolepý plán na výstavbu centra sociálních služeb s názvem Nový domov, který  by po dokončení měl lůžkovou kapacitou plně nahradit stávající domovy pro seniory v ulicích Máchova a Jana Masaryka, které budou přestavěny na městské byty. Mělo by se jednat o moderní zařízení, které splňuje ty nejvyšší standardy současné péče o seniory.

„Projekt samozřejmě pokračuje, v současné době už máme územní rozhodnutí a předpokládáme, že do roku 2025 se nám podaří ukončit všechny projektové záležitosti. Když vše půjde podle plánu, v roce 2026 bychom mohli začít stavět,“ nastínil starosta. Jedná se o velmi nákladnou stavbu, jejíž význam přesahuje možnosti městské části. Je jasné, že celou částku nemůže Praha 2 hradit sama, předpokládám proto, že z 50 % se bude podílet stát, z 20 % magistrát a zbytek, tedy 30 % zůstane na nás.“

Jiráskovo náměstí a další parky

Praha 2 investuje značnou část finančních prostředků i do zeleně, pro letošní rok například městská část na veřejný prostor a zeleň vyčlenila přes 85 milionů korun. Bohužel jedno místo stále budí poněkud rozpaky. Jedná se o Jiráskovo náměstí nedaleko Tančícího domu, které nepatří městské části, ale hlavnímu městu. Náměstí je v současné době travnaté, turisté ale trávu dávno vyšlapali kvůli honbě za dokonalými insta fotkami s Tančícím domem. „Jiráskovo náměstí je takový vřed Prahy 2. Samozřejmě o tom víme a máme velkou snahu tento neutěšený stav napravit ve spolupráci s hlavním městem. Snad se už brzy dočkáme změny k lepšímu,“ slíbil starosta. Problémem ale zůstávají požadavky památkářů, kterým se nezdá architektonický návrh, který mimo jiné počítá s posunutím Jiráskovy sochy.

Riegrovy sady, Grébovka a další parky, o něž se stará městská část, podle starosty vzkvétá. „Praha 2 má v poměru ke své ploše nejvíce zeleně, o kterou se snažíme pečlivě starat. Myslím, že na našich parcích je to opravdu vidět,“ uzavřel s úsměvem.

Video
Video se připravuje ...

7 neznámých míst, odkud vidíte celou Prahu! A jak Michal ručně vyrábí zásnubní prsteny Matěj Smlsal, David Vaníček

Fotogalerie
33 fotografií