Po ukončení smlouvy mezi hlavním městea společností JCDecaux se pražští radní rozhodli pro výměnu zastávkových přístřešků hromadné dopravy. „Praha si zaslouží mít vlastní přístřešky na zastávkách a další prvky městského mobiliáře od laviček až po stojany na kola. Dojde i k omezení vizuálního smogu na dalších zařízeních v našich ulicích,“ vysvětloval tehdejší primátor a současný náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Digitalizace

Vítězem soutěže o vizuální podobu se stalo studio Olgoj Chorchoj, které navrhlo minimalistický černý mobiliář, včetně přístřešků, košů nebo laviček. Praha pak v roce 2021 začala s instalací nových přístřešků. Trvalo, než se přístřešky vyrobily, a tak instalace probíhala postupně. V únoru letošního roku se nový přístřešek objevil i na zastávce tramvaje Šumavská, po pěti měsících ale najednou zmizel a Pražané nechápali proč.

Důvod je ale jednoduchý, obyčejný přístřešek THMP bude upgradovat a nově zde bude stát jeho digitalizovaná forma. Aby se to mohlo uskutečnit, jet třeba u přístřešku vyměnit nosný sloup a to nelze dělat na místě, proto musí být přístřešek demontován. V první fázi to čeká 30 zastávek, mezi nimi právě zmiňovaná Šumavská či Právnická fakulta. Do budoucna projekt počítá s instalací 185 digitálních obrazovek.

„Důvodem demontáže přístřešků je jejich digitalizace, tedy osazení digitální obrazovky namísto papírové reklamní vitríny, která do přístřešků přinese technologii 21. století. Digitální obrazovky budou sloužit pro potřeby městského informačního kanálu a reklamní potřeby,“ vysvětluje místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný.

„Tuto činnost nelze vzhledem k prostorovým poměrům a potřebnému vybavení provádět přímo v terénu, proto jsou přístřešky demontovány, odvezeny do výrobního závodu, kde proběhne výměna sloupů, a následně budou přístřešky opět instalovány na původní místo na jednotlivých zastávkách,“ doplnil Novotný.

Zdigitalizované přístřešky budou mít reklamní plochu v podobě LED obrazovky. Její podsvícení bude možné nastavit, a tak se bude v nočních hodinách intenzita snižovat. Výhodou také bude, že obsah půjde měnit online. „To bude výhodní v pžípadě, že bude například nutné reagovat na nepředvídatelnou událost, takto lze bezodkladně informovat občany. Moderní médium umožní i větší podíl informací o kultuře, sportu a jiných veřejně prospěšných zájmech,“ dodává Novotný. Přístřešky budou vybaveny také digitálním infopanelem, který bude cestující informovat o dopravních informacích, příjezdech MHD, případných zpožděních apod.

Video
Video se připravuje ...

Takto dopadne člověk, který se za jízdy nedrží a tramvaj prudce zabrzdí. Veronika Foltová

Fotogalerie
21 fotografií