Na druhém nejstarším nádraží, postaveném v roce 1850, byl ukončen provoz v roce 2014. Původní nádražní budova se promění ve víceúčelové společenské zařízení, jehož novou podobu navrhl architekt Ondřej Tuček. Součástí proměny bývalé nádražní budovy bude celková oprava fasády včetně úpravy okenních a dveřních otvorů. Stavebních oprav se dočkají i poškozené části krovu, bude vyměněna střešní krytina, nové bude i oplechování říms, parapetů, žlabů a svodů.

„Přestavbou a modernizací budově chceme vrátit zašlou krásu, hlavně je ale cílem vrátit domu život a novou funkci. Proto bude interiér otevřený a poskytne prostor pro konání nejrůznějších typů společenských a kulturních akcí. Takže s ohledem na nové funkční využití budovy dojde k demolici části vnitřních nepůvodních příček, vzniknou nové otvory v nosných stěnách a stávající vnitřní dveřní otvory i jejich výplně budou upraveny,“ řekl autor projektu architekt Ondřej Tuček.

Praha 6 hodlá bývalé nádraží pronajmout na 10 let a nový provozovatel zaplatí jen 100 tisíc ročně. To je dáno jednak tím, že radnice nemá v plánu tento prostor komerčně pronajímat a je pro ni důležitější využití celého prostoru, jednak tím, že radnice bude sice financovat celkovou rekonstrukci budovy, její vybavení ale už bude muset pořídit nový nájemce.

Pestrý program

V ústředním prostoru bude vybudován multifunkční sál, který bude sloužit jednak ke koncertům, ale třeba i k divadelním představením nebo ke slam poetry. „Nabídneme program, který bude především mapovat tuzemskou, ale i evropskou alternativní scénu. Své místo tu budou mít akustické hudební projekty, experimentální elektronika, filmové dokumenty nebo hostující divadelní projekty. U všech akcí budeme klást důraz na to, aby neobtěžovaly okolní rezidenty, kteří mají úplně jiné touhy,“ popsal Richard Preisler, který ještě se dvěma společníky Stanici 6 bude provozovat.

V galerii budou prezentována díla umělců spojených s Prahou 6. „Odstartovali bychom expozicí Kamila Lhotáka. Zápůjčku jeho děl máme již domluvenou s Jihočeskou Alšovou galerií. Následovala by výstava věnovaná Petru Šabachovi, vědci Antonínu Holému a tuto energii bychom kombinovali s generačně novým čtením světa, které není zatíženo nánosem historie,“ nastínil plány Preisler. Součástí komunitního centra bude také půjčovna inline bruslí a kol a nonstop otevřená cykloopravna.

Historie

Nádraží Bubeneč bylo postavené v roce 1850 a bylo tedy druhým nejstarším nádražím v Praze hned po tom Dejvickém. V roce 2013 se nádraží stalo kulturní památkou. Provoz zde byl ukončen v roce 2014 a až za čtyři roky ho od SŽDC odkoupil pražský magistrát, který nakonec předal budovu do správy městské části Praha 6.

Video
Video se připravuje ...

Léto u vody s dětmi: Ani na chvíli z nich nespusťte oči, nabádá lektorka Videoredakce ženských webů

Fotogalerie
11 fotografií