„Pěší pohyb po městě je důležitou součástí zdravé mobility a někdy až překvapivě výhodným doplňkem veřejné hromadné dopravy. Proto má i pěší navigace velký význam v rámci projektu Čitelná Praha, kdy chceme podpořit udržitelné způsoby mobility v Praze a zlepšit orientaci lidí a jejich informační jistotu, ať už se jedná o místní nebo návštěvníky metropole. Ropid jako nositel tohoto největšího projektu na poli dopravní navigace v historii Prahy zároveň zajišťuje výrobu a instalaci těchto pilotních prvků," uvedl ředitel Ropid Petr Tomčík.

Na samostatně stojícím sloupu jsou dvě mapy blízkého i širšího okolí spolu se směrovkou navigující na okolní body zájmu včetně nejdůležitějších turistických cílů nebo seznam ulic i důležitých cílů v okolí. Natočen je z pohledu chodce, který tak může pouhým zvednutím očí porovnat realitu s mapou. Podoba byla vybrána tak, aby byly panely jednoduše rozeznatelné. Mají antracitovou barvu a záhlaví obelisku je doplněno oranžovým pruhem a piktogramem pražského chodce.

Pěší navigace je součástí rozsáhlého projektu nového pražského navigačního systému Čitelná Praha, na kterém kromě Ropidu pracuje také Institut plánování a rozvoje (IPR), který se podílí na podkladových mapách. Cílem je zlepšit orientací pěších v ulicích města. Fungování navigačních prvků bude podrobeno zpětné vazbě lidí prostřednictvím sociálních sítí a po prázdninách bude vyhodnoceno.

Obelisky se v pilotním projektu objeví také na dalších místech. Další přibudou na území Prahy 7, potom také v okolí vstupů do stanic metra Palackého náměstí v Podskalí, na Palmovce a na Hájích. Vznikne také pro trasu ze Staroměstského náměstí na bubenečské Výstaviště. Některé by se měly v těchto lokalitách objevit ještě letos, osazení všech pilotních směrovek a sloupů plánuje Ropid v příštím roce.

Video
Video se připravuje ...

Štvanická lávka je od pátku v provozu. Tři sta metrů dlouhá betonová konstrukce spojuje Holešovice a Karlín Blesk

Fotogalerie
14 fotografií