Pokud se člověk prochází například Malostranským náměstím, nejspíše nasává atmosféru historické části Prahy. Všude kolem sebe vidí staré domy, spoustu podloubí a věže kostelů. Jak se tak kochá, „prásk“, najednou se před ním tyčí zhruba tři a půl metru vysoký moderní reklamní tubus. V širším centru Prahy se jich nachází 24. Některé přímo stojí v cestě na chodníku. V takovém případě se může kochajícímu chodci stát, že do tubusu vrazí.

Reklamní tubusy vlastní akciová společnost BigBoard Praha. S tehdejším vedením magistrátu uzavřela společnost v srpnu 2006 nájemní smlouvu „za účelem umístění informačních zařízení na těchto pozemcích Nájemcem určených…", stojí v Dodatku č. 1 nájemní smlouvy. Bylo vybráno 24 míst, na kterých dnes tubusy stojí. Roční nájemné za jednu pronajmutou část pozemku je 32 577 korun. To činí 781 848 korun za rok za všechny reklamní tubusy dohromady.

Části Pražanů se reklama nelíbí

Ohledně reklamních válců se na sociálních sítích mezi obyvateli Prahy 1 strhla mela. „Tohle je opravdu neuvěřitelné,“ vyjadřuje se zástupce stránky „Přidej se a strhni to“, která usiluje o veřejný prostor bez reklamy. „Je to hnusné a zabírá to prostor. Když by byla uvnitř třeba toaleta… Ale jen jako reklama? Probůh, proč?“ ptá se uživatel Mario C. Ale třeba Jan R. tubusy příliš neřeší. „No, ideální by byly stromy, aby v centru nebylo takové vedro,“ komentuje. 

Konec reklamních poutačů?

Do situace se vložil magistrát. Na popud radního pro oblast majetku Adama Zábranského (Piráti) začal odbor majetku připravovat výpověď nájemní smlouvy. „Důvodem pro výpověď z mojí strany je dlouhodobá snaha Prahy snižovat vizuální smog. Příjmy Prahy z této nájemní smlouvy jsou podle mě extrémně nízké, jde o 32 577 Kč za jeden pozemek za rok, dohromady tedy nějakých 782 tisíc Kč ročně, přičemž tubusy vytvářejí výrazné vizuální bariéry a mnohdy i zbytečné bariéry pro pěší,“ sděluje Blesku Adam Zábranský.

Místa, kde tubusy blokují cestu, jsou například chodník u Prašné brány, na Hradčanech či na Malostranském náměstí. Pokud materiál schválí rada, očekává se za měsíc až dva, po uplynutí výpovědní doby bude tubusy muset odstranit současný nájemník.  

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Bohaté výlohy, Pan Vajíčko a pohádky pdc, bp, Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
7 fotografií