Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Paříži se množí tropičtí komáři. Přenášejí smrtelné nemoci, úřady dezinfikují ulice

Autor: ČTK - 
1. září 2023
10:00

Zdravotnické úřady v Paříži poprvé vydezinfikovaly části francouzského hlavního města, aby zahubily komáry tygrované přenášející nemoci, jako je zika a horečka dengue. Rychlý postup tohoto hmyzu severní Evropou pravděpodobně urychlují změny klimatu, uvedl list The Guardian.

V jihovýchodní části Paříže byly ve čtvrtek v ranních hodinách uzavřeny silnice a lidé byli požádáni, aby zůstali doma. Pracovníci provádějící deratizaci tam postříkali insekticidem stromy, zelené plochy a další oblasti, kde se komáři množí.

Takové úkazy jsou běžným jevem v tropických městech, v Evropě jsou ale také stále častější. Komár tygrovaný, který může přenášet virus horečky dengue a chikungunya či virus zika, se totiž začal rozšiřovat ze své rodné jihovýchodní Asie.

„Bylo to poprvé v Paříži, ale ne poprvé ve Francii,“ řekla televizi BFM TV náměstkyně pařížské starostky Anne Souyrisová, která má na starosti zdravotní politiku. „Jižní Francie je komáry tygrovanými zasažena už několik let,“ dodala.

Regionální zdravotnický orgán pro hlavní město uvedl, že oblast určená k dezinfekci byla 150 metrů kolem domu osoby ve 13. obvodu hlavního města. Jde o člověka, který se při cestování nakazil horečkou dengue.

„Tyto operace se provádějí s cílem snížit riziko přenosu horečky dengue poté, co byl zjištěn jeden případ,“ uvedl zdravotnický úřad ARS Île-de-France.

Onemocnění horečkou dengue z Paříže

Druhá deratizační akce byla naplánována na noc ze čtvrtka na dnešek na předměstí Colombes severovýchodně od centra Paříže poté, co druhá osoba onemocněla horečkou dengue po návratu ze zahraniční cesty.

Městské úřady se snažily zabránit přenosu v pařížském regionu, kde žije přibližně 12 milionů lidí. Pokud komár tygrovaný bodne člověka, který si virus přivezl ze zahraničí, stává se přenašečem nemoci.

Komár tygrovaný, známý také jako Aedes albopictus, se do jižní Evropy dostal v prvním desetiletí tohoto století, od té doby se rychle šíří na sever a usadil se ve Francii, Německu a Švýcarsku. Podle zdravotnických odborníků se mu na kontinentě daří částečně kvůli změně klimatu, kdy teplejší počasí zkracuje inkubační dobu jeho vajíček a zimy už nejsou dostatečně chladné, aby škůdce zahubily.

Tento komár byl ve Francii poprvé zaznamenán v roce 2004 a nyní se podle údajů ministerstva zdravotnictví vyskytuje v 71 z 96 departementů na pevnině, a to i v oblastech poblíž severního pobřeží Lamanšského průlivu.

„Jsme přesvědčeni, že je to riziko, které se bude zvětšovat,“ řekla v dubnu agentuře AFP Marie-Claire Patyová, která je vedoucí oddělení pro sledování onemocnění přenášených vektory v orgánu veřejného zdraví.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi