Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Evropa čelí nebezpečnému problému: Invaze infikovaných komárů! Šíří tropické nemoci

Autor: ČTK, fik - 
23. července 2023
12:28

Vinou klimatických změn Evropa zažívá invaze komárů přenášející tropické nemoci, výskyt nebezpečného hmyzu hlásí čím dál víc evropských zemí. Podle expertů je zapotřebí se soustředit na způsoby kontroly populace komárů, zvýšit dohled a uplatňovat ochranná opatření. 

Evropa zažívá častější a intenzivnější vlny veder a léta jsou delší a teplejší. To vytváří ideální podmínky pro invazivní druhy komárů, jako je například komár tygrovaný a komár tropický, kteří na člověka přenáší nebezpečné tropické nemoci, kterými může být horečka dengue, žlutá zimnice nebo zika virus.

Komár tygrovaný pochází z jihovýchodní Asie. Jeho výskyt byl v Evropě zaznamenán poprvé v 70. letech 20. století a v roce 2012 byl jeho ojedinělý výskyt zachycen na jižní Moravě u Mikulova. Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se tento druh komára před deseti lety vyskytoval v osmi evropských zemích, zatímco letos se rozšířil již do třinácti. 

Komár tropický se v roce 2022 usadil na Kypru. Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí by se také brzy mohl objevit v dalších evropských zemích. 

Minulý rok se v Evropě horečkou dengue infikovalo 71 lidí a velká část byla zaznamenána ve Francii. V letech 2010 až 2021 bylo nákaz zaznamenáno celkem 74. „Pokud to bude pokračovat, můžeme očekávat více případů a možná i úmrtí na nemoci, jako jsou dengue, chikungunya či západonilská horečka,“ uvedla šéfka ECDC Andrea Ammonová. 

Nyní je podle ní důležité se soustředit na způsoby kontroly populace komárů, zvýšit dohled a uplatňovat ochranná opatření. K ochraně je vhodné používat při spaní moskytiéry nebo spát v klimatizovaných uzavřených místnostech, nosit oblečení zakrývající většinu těla a používat repelenty. 

Horečka dengue je také známá jako horečka lámající kosti, protože bolest, kterou způsobuje, může připomínat bolest při lámání kostí. K symptomům nemoci potom patří horečka, bolesti hlavy, svalů, kloubů a kožní vyrážka podobná spalničkám. Nemoc se také může rozvinout do život ohrožující formy. 

Žlutou zimnici také provázejí příznaky jako horečka, únava a bolesti. Mohou se i objevit bolesti břicha, průjem a zvracení. U těžkého průběhu se u pacienta objeví žloutenka a současně může dojít k postižení ledvin.

Video  Virus zika pronikl do Česka. A trest za medy, které odhalil Blesk  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi