Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Povodně, vedra a požáry: Zdivočelé klima přeje šíření smrtelných nemocí, tvrdí výzkum

Autor: ula - 
21. května 2023
19:35

Povodně, vedra, sucho, požáry, záplavové lijáky a další klimatické změny způsobují velké škody. Málokdo však tuší, že právě tyto jevy napomáhají, že se snadněji a rychleji šíří celá řada nemocí. Autoři studie zveřejněné v Nature Climate Change zjistili, že téměř 60 % známých patogenů, které způsobují lidem závažné nemoci, se zhoršují právě kvůli klimatickým změnám.

Každý ví, že krysy, netopýři, plísně a komáři mohou lidem způsobit závažná onemocnění, ale nová studie dospěla k závěru, že patogeny, které způsobují lidem vážná onemocnění, se zhoršují kvůli klimatickým extrémům. 

Skupina výzkumníků z Univerzity na Havaji dala dohromady seznam 376 lidských nemocí a alergenů a poté zkoumala, jak moc je ovlivňují klimatická rizika, jako jsou vlny veder, záplavy, sucho, požáry, extrémní srážky, bouře, vzestup hladiny moří a změny zemského povrchu.

Zjištění bylo překvapující - téměř 60 % známých patogenů, které způsobují lidem různá onemocnění, se zhoršilo v důsledku jednoho z deseti typů extrémního počasí spojeného se změnou klimatu.

Klimatické změny ovlivňují nemoci vyvolané viry, bakteriemi, zvířaty, houbami, prvoky nebo i rostlinami. Patogenní choroby byly primárně přenášeny vektory, i když byly nalezeny příklady případů přenosu ve vodě, vzduchem, přímým kontaktem a potravou.

Malárie, astma i uštknuti hadem

Seznam zahrnoval nejen viry přenášené komáry, jako je malárie a horečka dengue, hepatitida, zápal plic, malárie, virus zika, ale také astma, opičí neštovice, otravy měkkýši a dokonce i plísňové infekce. Vědci navíc přezkoumali více než 70 000 akademických studií a dokumentů, aby hledali souvislosti mezi patogeny a změnami klimatu. Do zkoumání byly zahrnuty i alergie a kousnutí zvířaty, či uštknuti hady. Vědci popsali celkem 286 nemocí a u 223 z nich se v důsledku klimatických rizik jejich hrozba zvyšuje. Tým také identifikoval devět nemocí, které se změnou klimatu snižují.

Co zhoršují bouře a vydatné srážky?

Změny podnebí a srážky byly například spojeny s rozšířením rozsahu přenašečů, jako jsou komáři, klíšťata, blechy, ptáci a několik savců zapojených do propuknutí virů, bakterií, zvířat a prvoků, včetně horečky dengue, chikungunya, moru, lymské boreliózy, západonilské horečky, viru zika, echinokokózy a malárie.

Například bouře, vydatné srážky a záplavy vytvořily stojatou vodu, čímž se zvětšily rozmnožovací plochy pro komáry a řadu patogenů, které přenášejí například leishmaniózu, malárii, žlutou zimnici, horečku dengue a západonilskou horečku. 

Na co mají vliv vlny veder?

Vlny veder byly například spojeny s rostoucími případy několika nemocí přenášených vodou, jako jsou infekce spojené s bakteriemi Vibria, amébová meningoencefalitida a gastroenteritida.

Video  Večerní boj hasičů s požárem v Českém Švýcarsku (29.7.2022)  - HZS ČR
Video se připravuje ...

Problémové záplavy a sucho

Bouře, záplavy a vzestup hladiny moře způsobily vysídlení lidí a mimo jiné se podílely na případech leptospirózy, kryptosporidiózy, horečky Lassa, giardiázy, gastroenteritidy, legionářských nemocí, cholery, salmonelózy, šigelózy, zápalu plic, tyfu, hepatitidy, respiračních a kožních chorob.

Sucho například přispělo ke špatné hygieně, která byla zodpovědná za případy trachomů, chlamydií, cholery, průjmových onemocnění, úplavice, salmonely, svrabu a břišního tyfu.

Nemoci jsou nakažlivější

Klimatické hrozby také způsobily, že některé patogeny jsou nakažlivější, odolnější a mohou způsobit závažnější onemocnění. Kromě toho tato rizika oslabují schopnost lidí vyrovnat se s infekcemi prostřednictvím faktorů, jako je duševní stres, snížená imunita a podvýživa.

„To jen umocňuje varování, že klimatická krize je krizí lidského zdraví,“ řekl Jonathan Patz, profesor z Madisonské univerzity ve Wisconsinu

„Když mluvíme o 58 % všech infekcí a dalších lidských patogenních chorob, které jsou ovlivněny klimatem, vyžaduje to, abychom přesunuli naši pozornost od přemýšlení o každé jednotlivé nemoci a vakcíně,“ upozorňuje Patz. 

krapotkin ( 22. května 2023 10:58 )

Je to tak. Příkladem je celá česká vláda - napadena BSE.

Zobrazit celou diskusi