Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Merkelová je na odpočinku žádaná: Atraktivní nabídky pro Angelu! Šéfovi OSN však dala košem

Autor: mav - 
19. ledna 2022
18:13

Dlouholetá kancléřka Angela Merkelová (67) zřejmě v politice skončila nadobro, už ani nekandidovala do Spolkového sněmu. Teď odmítla i generálního tajemníka Organizace spojených národů, který ji chtěl do čela svého nového globálního projektu. Merkelová je však i na politickém odpočinku velmi žádaná, uvádí německý Bild. A spekuluje se o jiném možném angažmá exkancléřky.

Okolo bývalé kancléřky je ticho od 8. prosince, kdy po 16 letech předala kancléřství svému nástupci Olafu Scholzovi (SPD). Občas je možné ji potkat na nákupech v obchodním domě KaDeWe, uvedl deník Bild. Má kancelář na bulváru Unter den Linden, na dohled od Braniborské brány. Ale co tam vlastně dělá, není tak docela zřejmé. Píše paměti nebo se připravuje na nějakou další významnou roli?

Rada starších pro globální dobro

Generální tajemník OSN António Guterres minulý týden Merkelové poslal dopis, že by byl rád, kdyby se postavila do čela jeho nového projektu – rady pro globální veřejné statky. Jak argumentoval v září, svět se musí lépe a koordinovaněji starat o záležitosti, které se týkají všech.

„Některé veřejné statky už jsou dlouho uznávány jako ze své podstaty globální, neboť je adekvátně nemůže poskytnout žádný stát sám a týkají se blahobytu lidstva jako celku,“ vysvětluje loňská Zpráva o společné agendě.

„Tradičně se pohybují od globálních snah o mír k praktickým záležitostem, jako je třeba mezinárodní řízení letového provozu.“ A rovněž sem spadá velmi aktuální a žhavá otázka globálního oteplování, ozonové díry a obecně změn klimatu, ale také pandemie. Guterres argumentoval, že by se vakcíny proti koronaviru měly považovat za globální veřejný statek a zajišťovat je co nejrychleji všem, kritizoval jejich hromadění bohatými zeměmi či očkování v ne tak urgentních případech (dětí, třetími dávkami) místo třeba zdravotníků v Africe.

„Ve finále je na členských státech, po úzké konzultaci s dalšími relevantními aktéry, identifikovat a shodnout se na těchto globálních veřejných statcích, jež mohou vyžadovat nové závazky i zlepšení správy,“ uvedl Guterres v reportu. „Požádám radu vedenou bývalými šéfy států a vlád, aby rozpracovali ideje, které tu sdílím.“ A až se tato rada politických matadorů dobere k nějakým závěrům, následoval by „Summit pro budoucnost“, zřejmě v souběhu s generálním shromážděním OSN v září 2023, představuje si tajemník.

Taková témata by vysloužilé političce mohla být blízká; přesto řekla ne. „S generálním tajemníkem OSN minulý týden telefonovala, poděkovala mu a sdělila mu, že nabídku nepřijme,“ uvedla pro Politico její kancelář. Zda by se účastnila i v pozici řadového člena rady, už server neuvádí.

Politico zmiňuje ještě jinou pozici, kterou by někteří představitelé OSN Merkelové rádi nabídli. V létě končí Patricia Espinosaová, šéfka sekretariátu Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu. A ta by pro exkancléřku nabízela jednu výhodu: sídlí v německém Bonnu.

Video  Blesk Podcast: Němci jednají o vládě bez Merkelové. Jaké má budoucí kancléř plány s Českem?  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi