Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Odcházení Angely Merkelové: Překonala krize i záhadné třesy, co ji teď čeká?

Autor: mav, Deutsche Welle - 
28. září 2021
05:00

Po šestnácti letech ve spolkovém kancléřství se Angela Merkelová (67) pomalu stahuje z politiky. K čemu se chystá dál? ptá se Deutsche Welle.

Angela Merkelová ráda vaří bramboračku a peče švestkový koláč s drobenkou. V Německu typické dobroty v podzimním čase. Jenže čas na ně ještě nejspíš jen tak nenajde. Volby sice proběhly, do 30 dní od nich se sejde nový Bundestag, v němž ona už nezasedne – ale kancléřkou ještě zřejmě zůstane. Koaliční jednání mohou trvat měsíce, strany pak koaliční dohody dávají ke schválení svým členům, což věc ještě protahuje.

Pokud tedy noví poslanci na první schůzi nezvolí nového kancléře, prezident Frank-Walter Steinmeier požádá Merkelovou, aby v úřadě ještě setrvala, dokud nejmenuje nového předsedu s celou vládou. A na to není žádná lhůta. Když to potrvá do 22. listopadu, dosáhne Merkelová 16. výročí v úřadě. A pokud v něm bude ještě 17. prosince, překoná Helmuta Kohla a jeho rekord 5869 dní, připomíná Deutsche Welle.

Číst a spát

Zatím bude pokračovat v práci takřka stejně – jen už nebude poslankyní. Například nejspíš koncem října poletí Německo reprezentovat na summit G20 v Římě.

Ale až se konečně nový kancléř chopí úřadu? Zatím o své budoucnosti Merkelová příliš nehovořila, na dotazy odpovídala vyhýbavě. Ani v červenci na návštěvě Washingtonu moc nesdělila: „Mé úkoly teď bude zastávat někdo jiný. Myslím, že za to budu hodně ráda,“ přiznala kancléřka s tím, že se chce pustit do věcí, které ji skutečně zajímají, na což posledních 16 let měla jen minimum času. Ani se vlastně moc neví, co k nim patří. „Asi si zkusím něco přečíst, pak se mi oči začnou zavírat únavou, tak si dám šlofíka… A pak se uvidí,“ utekla opět od odpovědi.

O živobytí se bát nemusí. Její plat kancléřky činí 25 tisíc eur měsíčně, k tomu 10 tisíc poslanecká výplata (dohromady 890 tisíc korun). Jak v čele vlády skončí, tři měsíce bude ještě pobírat plnou kancléřskou mzdu a pak ještě víc než rok polovinu toho.

Její důchod se bude odvíjet od doby strávené ve funkci, na což mají Němci velmi přesné tabulky: po čtyřech letech předsedání vládě 27,74 % platu, což s každým dalším rokem roste o 2,39167 procentního bodu, do maxima 71,75 % platu. Podle DW bude pobírat zhruba 15 tisíc eur měsíčně (381 tisíc korun). Navíc dostane doživotně ochranku a služební auto s řidičem. Rovněž má nárok na kancelář v sídle Bundestagu, erár jí uhradí náklady na provoz i dva poradce a sekretářku.

Lobbying a trafiky

Předchůdci Merkelové tak úplně do důchodu nešli. Zákon je zavazuje k mlčenlivosti, ale i když nesmějí vyzradit žádná tajemství, zkušenosti a kontakty jim nikdo nevezme. Například Helmut Schmidt se po svém konci v úřadě roku 1982 stal spoluvydavatelem vlivného týdeníku Die Zeit a jezdil přednášet za peníze. Ještě roku 2012 se svěřil: „Dal jsem si pravidlo nepřednášet za méně než 15 tisíc dolarů.“

Helmut Kohl, který se znovusjednocováním Německa vzal Merkelovou coby nastupující političku z východu pod svá křídla, pak založil agenturu pro politické konzultace a lobbying, čímž si vydělával slušné peníze.

Jeho nástupce (a Merkelové předchůdce), socialista Gerhard Schröder, vzal pár měsíců po svém politickém konci práci u firmy Nord Stream, budující ohromné plynovody z Ruska do Německa. Vzbudil tím velké pohoršení, poněvadž Nord Stream je dceřiným podnikem ruského státního gigantu Gazprom – a protože jen nedávno předtím coby kancléř tento plynovod prosazoval. Dostal pak štědře placenou „trafiku“ právě za tuto zásluhu? Proto pak vznikl zákon, který nařizuje bývalým vládním představitelům žádat kancléřství o svolení, pokud by chtěli přejít do soukromého sektoru a „kompromitovalo by to veřejný zájem“.

Pokud by budoucí exkancléřka chtěla, rozhodně by si mohla vydělávat podobně jako předchůdci. A dost možná by měla i slušnou šanci pokračovat v politice na globální úrovni, v některé mezinárodní organizaci. Jak doma, tak v zahraničí má pořád dobrou reputaci, v nedávném průzkumu think tanku Pew Research Center důvěru v Merkelovou vyjádřilo 77 % respondentů z několika západoevropských zemí.

Případné pokračování kariéry má samozřejmě důležitou podmínku: dobré zdraví. Tomu se snad sedmašedesátiletá politička těší, alespoň v rámci možností hektického politického života.

Obavy a pochyby o zdraví Merkelové však přišly v létě 2019. Při několika veřejných vystoupeních v rámci dvou měsíců se zřetelně třásla, státní návštěvy vítala nezvykle vsedě, psal tehdy server DW. Tzv. ortostatický tremor (třas vestoje) však není nebezpečný, při chůzi v týchž dnech potíže neměla.

„Cítím se dobře, říkala jsem, že na tom pracuji. Budu s tím chvíli muset žít, ale není třeba se o mě bát,“ vysvětlila tehdy novinářům s úsměvem. Pak se zase její stav zlepšil a víc se o tom nemluvilo.

S jistotou lze očekávat, že bude Angela Merkelová aspoň trochu odpočívat na chalupě v Hohenwalde, ani ne 100 km od Berlína, kde s oblibou zahradničila. „Tady jsem doma,“ citoval ji server RP.

Ráda také chodí do přírody na túry. „Vždy se mi dařilo nacházet místa, kde můžu být smutná, aniž bych o tom musela všem říkat. Jinak by bylo obtížné být na veřejnosti stále šťastná,“ řekla podle Deutsche Welle.  

Manžel profesor chemie

Jestli z chalupy udělá trvalý domov, její manžel Joachim Sauer (72) tam zatím nastálo asi nepůjde - nedávno o rok prodloužil svou smlouvu na berlínské Humboldtově univerzitě, kde je emeritním profesorem kvantové chemie. O jejich manželství se ví jen minimum, profesor si střeží soukromí ještě úzkostlivěji než jeho manželka a nemluví s novináři, popsal ho portál Deutsche Welle.

Poznali se začátkem 80. let ve východoněmecké akademii věd, Merkelová byla také chemičkou. Vzali se roku 1998. Pro oba je to druhé manželství; Sauer má z toho předchozího dva syny, Adrian i Daniel podle Forbesu mají své potomky. Merkelová děti nemá; zda dělá babičku manželovým vnoučatům, se nevyjadřuje.

Video  „Merkelová má zveřejnit svůj zdravotní stav, jako každý politik,“ shodli se politolog a neurolog  - Blesk TV
Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 28. září 2021 08:36 )

to se vyhazují peníze !!!!

hahans ( 28. září 2021 08:09 )

Islamizace Německa jí už nezajímá !

hahans ( 28. září 2021 08:08 )

Vždycky, když si připustí co spáchala má třesy. Kolik zavražděných má na svědomí ?

kurna1 ( 28. září 2021 06:37 )

Bába patří do odkladiště dějin. Ta rozšířená migrace je stejně její práce !!!!!

Zobrazit celou diskusi