Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Merkelová chybovala s vypnutím jádra, řekl Blesku její životopisec. Uprchlíky naopak zvládla

Autor: Martin Valeš - 
24. září 2021
05:27

Po 16 letech v úřadě skončí kancléřka Angela Merkelová, v neděli si Němci zvolí nový parlament a z něj vzejde nová spolková vláda. „Zajistila Němcům stabilitu,“ vysvětluje její úspěch a dlouhou vládu politolog a autor její biografie Matt Qvortrup. „Největší chybou byly úspory, ale pro záchranu eura byly nutné,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Co bude dědictvím vlády Angely Merkelové?

Jejím odkazem je stabilita, ale také politický styl založený na faktech, důkazech a pragmatismu.

Je překvapením, že vládla tak dlouho?

Ani ne. Konrad Adenauer vládl v letech 1949-1963, Helmut Kohl 1982-1998, takže dlouhá vláda v Německu není nezvyklá. Ale ona měla štěstí, že se rozdělila SPD, což její pozici posílilo.

Jak to, že je stále tak populární? Vyhrála by, kdyby ve volbách opět kandidovala?

Němci mají rádi stabilitu a ona ji zajistila. Jsou skeptičtí vůči charismatickým populistům – to už si v minulosti v podstatě vyzkoušeli! Zda by opět vyhrála, je otázkou. Ano, je tu element předčasné nostalgie, ale to proto, že jsou nynější kandidáti vnímáni jako lehké váhy. Ona v minulých týdnech nebyla pod takovým drobnohledem, její popularitu nemůžeme přesně posuzovat.

Merkelová se narodila v Hamburku, ale brzy se rodina přestěhovala do NDR, kde žila až do znovusjednocení Německa. Pomohla pak její osobnost víc integrovat postkomunistické spolkové země? Zmírnily se za její vlády rozdíly mezí „Ossies“ a „Wessies“?

Ne, spíš naopak. Mnozí na východě jsou skeptičtí vůči imigraci a globalizaci. Její politiky jsou víc liberální. Paradoxně si Merkelová voliče na východě odcizila, což vysvětluje nárůst popularity AfD i Die Linke na východě.

Plánovaný útlum jaderných elektráren v Německu Foto:  E15

V čem Angela Merkelová nejvíc chybovala?

Její největší chybou byly úspory – ale přesto bylo nezbytné pro záchranu eura něco udělat. Další chyba bylo vypnout jádro, čímž se Německo stalo závislým na ruském plynu.

A jak hodnotíte kancléřčino rozhodnutí roku 2015 otevřít Německo migrační vlně?

Pozitivně. Migranti jsou plně integrovaní, Německo touto politikou ekonomicky získalo. Její mantra „Wir schaffen das“ - „zvládneme to“ – byla nakonec pravdivá.

Jak se odchod Angely Merkelové dotkne Evropské unie?

Možná na pohled, ale nijak podstatně. Ano, Evropa potřebuje nějakou figuru, a ona jí byla. Ale příští německý lídr ji dokáže nahradit. Politika je o institucích a praxi, ne o jedincích.

Myslíte, že bude vysloužilá kancléřka německou či evropskou politiku dál komentovat a vstupovat do ní? Nebo se dokonce stane třeba prezidentkou Německa či představitelkou EU?

Ne, neočekávám, že by komentovala. Jako „řidička ze zadního sedadla“ proslula Margaret Thatcherová. Merkelová je jiná, něco takového se jí nepodobá.

O čem se hlavně před volbami debatuje?

Zejména se debaty soustředí na životní prostředí, ale také životní náklady.

Troufnete si předvídat výsledky?

Myslím, že to bude těsné, ale že SPD budou o kousek před CDU/CSU. Mnozí lidé volili poštou, což může SPD dát mírný náskok. Z mezinárodních studií víme, že poštou spíše hlasují levicoví voliči. S největší pravděpodobností už SPD tyto hlasy získala.

Matt Qvortrup vystudoval na Oxfordu, nyní je profesorem politologie na Univerzitě v Coventry. Pracoval pro britské ministerstvo vnitra či africký tým Baracka Obamy. Je autorem řady politologických knih, aktuálně chystá novou edici svazku Angela Merkelová: Nejvlivnější lídr Evropy.

Palopetro ( 28. září 2021 07:14 )

Merklova je zločinec, který otevřel brány islámu, proti kterému se staletí bránili naši předkové. Nechápu jak může soudný člověk tuto skutečnost bagatelizovat. Však se to ještě v budoucnu prokáže a běda mladším generacím. Islám euroatlantickou civilizaci rozežere jako rakovina, kterou také nade vší pochybnost je.

Citronel ( 24. září 2021 09:36 )

Bude chybět, vynikala více jak šéfka EU, tou se měla stát, je to silná žena, Lejnová je pravý opak, kolem ní se může střílet a ona příjde s novým programem ohledně emisí. Většina žen v politice nemá co dělat, ona byla vyjímkou.

Zobrazit celou diskusi