Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Německo doporučilo kombinování dvou vakcín. AstraZeneku s Modernou dostala i Merkelová

Autor: tsv - 
3. července 2021
20:10

Německo se ve snaze zatraktivnit vakcínu od farmaceutické společnosti AstraZeneca rozhodlo podpořit kombinaci dvou dávek očkování od jiných firem. Podle německého ministerstva zdravotnictví dokonce spojení odlišných dávek představuje znatelně lepší imunitní reakci. Dvě různé vakcíny dostala i kancléřka Angela Merkelová. O německém přístupu informoval britský web DailyMail.

Po AstraZenece je podle prohlášení resortu zdravotnictví výhodné nechat se naočkovat vakcínou mRNA, kterou nabízí například společnosti Pfizer/BioNTech a Moderna, a to s odstupem čtyř nebo více týdnů. Dvě dávky AstraZeneky se v zemi aplikují v časovém rozmezí devíti až dvanácti týdnů.

Ministerstvo se zatím neodvolalo na žádné konkrétní studie, které by potvrdily zvýšenou efektivitu kombinace dvou různých vakcín. Světová zdravotnická organizace (WHO) dokonce radí držet se původního trendu, tedy očkování látkou od jediné farmaceutické firmy, právě z důvodu nedostatku výzkumů, které by fenomén dokazovaly. Podle německého Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je doporučení ministerstva zatím však pouhým návrhem, konečné doporučení s odkazy na konkrétní studie a výzkumy očekává v příštích dnech.

Za návrh se přimluvil i ministr zdravotnictví Jens Spahn. Kombinace podle něj urychlí cestu ke kolektivní imunitě a zároveň zatraktivní AstraZenecu, která čelila mnoha pochybám nejen kvůli případům tvorby nebezpečných krevních sraženin, ale i nižší efektivitě při nákaze mutací delta.

Lepší než dvakrát Pfizer? Šla do toho i Merkelová

Podle německé vakcinační komise (STIKO) může kombinování dávek vakcíny AstraZeneky a očkování mRNA chránit stejně efektivně jako dvě dávky Pfizeru, ne-li lépe. Komise zdůraznila, že AstraZeneca je účinná i sama o sobě, v případě boje s rychle se šířící delta mutací je však potřeba efektivitu zvýšit na maximum. V Německu je momentálně nejpopulárnější látka Comirnaty od Pfizer/BioNTech, stejně jako v Česku.

Dvě různé dávky dostala i kancléřka Angela Merkelová, konkrétně od AstraZeneky a Moderny. Podle svého mluvčího se ke kombinaci rozhodla v rámci snahy motivovat veřejnost k očkování. Zároveň chtěla ujistit o tom, že kombinování vakcín nepředstavuje žádné riziko a může být dokonce prospěšné.

V Německu má dokončené očkování 31 milionů lidí, jedná se tak o 37 procent místní populace. Celkem v zemi zdravotníci podali 75 milionů dávek vakcíny.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa