Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Německo se znovu otevře i Čechům? Poslanci souhlasí s rozvolněním pro očkované a uzdravené

Autor: ČTK - 
6. května 2021
19:30

Německý spolkový sněm vyslovil souhlas s rozvolněním epidemických opatření pro lidi plně očkované proti nemoci covid-19 a pro uzdravené. Pokud v pátek návrh schválí také Spolková rada, která zastupuje německé spolkové země, nebudou vyléčení a uzdravení od víkendu potřebovat testy a nebude se jich týkat ani karanténa. Nadále ale budou muset nosit roušky.

Pro návrh nového karanténního nařízení, který již v úterý schválila vláda kancléřky Angely Merkelové, hlasovala vládní koalice konzervativců CDU/CSU a sociálních demokratů z SPD, ale také opoziční Zelení a postkomunistická Levice. Proti byla Alternativa pro Německo (AfD). Tato strana, která je považována za populistickou až krajně pravicovou, dlouhodobě kritizuje veškerá karanténní opatření. Liberálové z FDP se hlasování zdrželi.

Hlasování předcházela poslanecká debata, ve které vláda čelila kritice za špatné řízení karanténních opatření. „Pro vaši politiku je příznačné, že v omezování základních práv jednáte rychle, s jejich navracením ale už otálíte,“ řekla Christine Aschenbergová-Dugnusová z FDP na adresu vládní koalice CDU/CSU a SPD. Dodala, že liberálové získání svobod vítají, postup ale vnímají jako pomalý a nedostatečný, protože se výhody netýkají všech.

Podobně hovořila i AfD, která upozornila, že miliony lidí budou nadále čelit diskriminaci. „Zrušte uzávěru a obnovte všechna základní práva,“ vyzval vládu Ulrich Oehme z AfD. Nové karanténní nařízení, která zvýhodní očkované, označil za další krok k povinné vakcinaci.

Proti Oehmemu a názorům AfD se ohradil Thorsten Frei z CDU. „Přestaňte vypočítávat omezená práva, ale soustřeďte se na to, proč to tak je,“ uvedl. Dodal, že dnešek je pro něj naopak dnem radosti, neboť očkování je úspěšné, z čehož bude mít nově přínos i veřejnost.

Povolené cestování a i kadeřnictví bez testů

Očkovaní a vyléčení již nebudou potřebovat testy, pokud budou chtít využít služeb kadeřnictví nebo obchodů neprodávajících zboží denní potřeby. Očkovaných a uzdravených se rovněž nebudou týkat omezení nočního vycházení nebo limity pro počet účastníků soukromých setkání. Nutná nebude ani izolace po kontaktu s nakaženými.

Úprava podmínek bude mít přínos i pro obyvatele Česka, kteří jsou očkovaní, nebo nemoc prodělali. Německo totiž nebude trvat na povinné vstupní izolaci, která je desetidenní a kterou je možné po pěti dnech zkrátit testem. Osvobození z karantény se nebude týkat příjezdu z oblastí s mutacemi, mezi které už ale Česká republika nepatří. Německo aktuálně v Evropě neeviduje žádnou oblast s mutacemi, kterými jsou například Indie s Brazílií. Při cestě z takových zemí zůstává povinnost 14denní izolace bez možnosti zkrácení.

Výhody budou mít očkovaní, kteří byli plně imunizováni vakcínou schválenou v EU, respektive evidovanou Institutem Paula Ehrlicha (PEI), který v Německu funguje jako lékový regulátor. Plné očkování v případě látek od společností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna znamená dvě dávky a v případě preparátu od firmy Johnson & Johnson jednu dávku. Od závěrečné dávky musí uplynout nejméně dva týdny. Doklad o očkování může být nejen v papírové, ale i v digitální podobě. Pokud nebude v němčině, postačí verze v angličtině, francouzštině, italštině či španělštině.

Uzdravení se budou vykazovat pozitivním výsledkem PCR testu, což osvědčí, že byli nakažení. Tento pozitivní test musí být starý nejméně 28 dní a nejdéle půl roku.

Video  Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa