Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bonus pro očkované dovolenkáře: Po návratu z oranžových a „rudých“ zemí se vyhnou karanténě

3. května 2021
15:37

Lidé, kteří mají alespoň 14 dní po druhé dávce vakcíny proti covidu-19, se od úterý 4. května budou moci vracet z červených a oranžových zemí na takzvané mapě cestovatele bez testů na koronavirus či karantény. Na twitteru to dnes oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka je povinné už jen při návratu ze zemí spadajících do tmavě červené kategorie, tedy do území s nejvyšší mírou rizika. Patří do ní menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, mezi nimi Británie.

Očkovaní uniknou PCR testu

Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy, tedy červené a oranžové kategorie zemí, se test před návratem do ČR aktuálně vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

Při návratu z červených zemí musí lidé podstoupit PCR test nejpozději pět dní po příjezdu, při příjezdu z oranžových států pak PCR či antigenní test ve stejném termínu. To už nebude platit pro očkované. Nejdříve pátý den po návratu je nutné test absolvovat při příjezdu z tmavě červených zemí. Do té doby musí být lidé v samoizolaci. Osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie, musí nosit 14 dní všude mimo domov respirátor, a to i ve venkovních prostorech.

Ode dneška mezi červená území patří Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Itálie, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Monako, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švýcarsko a Kanárské ostrovy. V oranžové kategorii jsou Finsko, Irsko, Island, Malta, Norsko, Portugalsko a Azorské a Baleárské ostrovy.

Stále také platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Týká se to Peru, Kolumbie, Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie. Zákaz platí do konce května.

Žádná z povinností neplatí pro zelené země s nízkým rizikem nákazy. Z evropských států k nim patří Vatikán, z dalších zemí Austrálie, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur a Thajsko.

bauta ( 3. května 2021 20:22 )

Přesně tak, buď se umí každý ostříhat sám, nebo má velešikovnýho kámoše-kámošku, anebo ho stříhá už půl roku načerno profesionál .

bauta ( 3. května 2021 20:19 )

Styl pokus omyl je základem studií které zatím chybí. V červnu začnu všichni vyrážet k moři a v září zas bude panika v domě, cože se to děje a od řijna locdown až do vánoc. Pak uvolnění, aby nestrádali obchodníci a zase uzavírka do velikonoc. Pak nakrátko zas dovolí lidem aby utratili peníze a uzavírka do června. A tak pořád dokola..

bauta ( 3. května 2021 20:11 )

Očkování nechrání proti nákaze. Je jen předpoklad, že při případném onemocnění bude mít nemoc mírnější průběh.Již 0,5% očkovaných druhou dávkou onemocnělo. To je docela dost. A ten proočkovaný co onemocněl jihoafrickou mutací má údajně průběh nemoci středně težký a není to senior. Sředně těžké, to asi není procházka růžovým sadem...
Nedělat testy při návratu z oranžových zemí a spoléhat na jakousi samoizilaci, což nikdo nekontroluje ,takže se ani nedodržuje, a dělat je až za 5 den při návratu z červených je buď hazard, nebo jen promyšlené promořování, zabalené do slovíček.

e.lesanova ( 3. května 2021 17:38 )

Vzhledem k "dovezeným" mutacím, možnému onemocnění covidem i po očkování atd.by bylo rozumné kontrolní testy určitě ponechat alespoň po dobu jednoho roku, než se vůbec v covidové problematice více zori­entu­jeme­....za­tím to je stylem pokus, omyl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa