Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Merkelová opouští politiku, vládní konzervativci jednají o kandidátovi na post kancléře

Autor: ČTK - 
11. dubna 2021
11:20

Vedení poslanecké frakce vládní konzervativní unie CDU/CSU bude jednat o společném kandidátovi na kancléře pro nadcházející zářijové parlamentní volby. Přítomni budou předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) a premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet a bavorský ministerský předseda a šéf Křesťanskosociální unie (CSU) Markus Söder, mezi kterými se podle všeho výběr nástupce dosluhující kancléřky Angely Merkelové rozhodne. Konečný verdikt se dnes ale nečeká.

Rozpravy se v neděli zúčastní i Merkelová, která po čtyřech kancléřských mandátech a 16 letech ve vedení Německa odchází z politiky. Jejím nástupcem by se rád stal Laschet, který se veřejně nijak netají svým zájmem unii CDU/CSU do voleb vést. Nikdo ale nepochybuje o tom, že kancléřské ambice má i Söder, který prozatím vystupuje zdrženlivě.

Bavorský premiér a zároveň šéf Křesťanskosociální unie (CSU) Markus Söder chce vést vládní konzervativní unii CDU/CSU do voleb jako kandidát na kancléře. Prohlásil to po dnešním zasedání poslanecké frakce CDU/CSU. O post volebního lídra se uchází i premiér Severního Porýní-Vestfálska a předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Laschet, který o svém zájmu mluvil už v minulosti. Oba dnes zdůraznili, že dohody chtějí dosáhnout co nejdříve.

„Oba jsme vhodní a oba jsme připravení,“ řekl Söder o výběru kancléřského kandidáta. „Dnes jsem oznámil svou připravenost. Pokud mě CDU podpoří, tak neuteču. Pokud ale velká sestra řekne, že to není její přání, bude to také v pořádku. Pro mě a pro Armina je důležité, aby rozhodnutí nebylo učiněno za každou cenu,“ uvedl Söder. Dodal, že na konci výběru musí stát kancléřský kandidát, který má nejlepší šance.

Také Laschet řekl, že výběr musí být ve vzájemné shodě a bez záště. „Oba se o kandidaturu ucházíme a oba musíme na konci uznat rozhodnutí, i když bude jiné. Máme k sobě úctu a budeme se podporovat,“ dodal.

CDU, která s výjimkou Bavorska působí v celém Německu, a její bavorská sestra CSU na spolkové úrovni tradičně spolupracují. Kancléřského kandidáta vybírají společně na základě konsenzu. Unie si stanovila, že lídra vybere do letnic, které připadají na 23. května. Někteří straníci by ale rádi výběr uspíšili.

Na jaké cestě výběr je, napoví odpolední tiskové prohlášení, na kterém vystoupí Laschet se Söderem. Jisté je, že budoucí kandidát nebude mít cestu do kancléřství zaručenou. I když je CDU/CSU stále favoritem průzkumů veřejného mínění, mohou ji po volbách do opozice poslat Zelení, kteří by mohli vytvořit koalici se sociálními demokraty (SPD) a liberály (FDP).

krapotkin ( 11. dubna 2021 13:25 )

Konečně. Už před 10 lety bylo pozdě. Evropa by nemusela živit miliony přivandrovalých darmožroutů a teroristů.

Zobrazit celou diskusi