Akce se koná už třetím rokem a na konci února se v CAMPU sešly zástupci 36 týmů, které porota vybrala z více než 40 přihlášených. „Pokusíme se Prahu posunout dál do první ligy evropských měst, kde se dobře žije a kde k tomu napomáhají technologie,“ uvítal týmy v CAMPu jeden z mentorů projektu Tomáš Studeník. Na setkání se týmy seznámily s tím, co je čeká.

Do soutěže se mohly hlásit týmy o dvou až pěti lidech. Teď je čeká měsíc práce na tom, aby zpracovaly svůj projekt a 25. března ho musí odprezentovat mimo jiné i pomocí tříminutového videa. Porota pak vybere minimálně 10 týmů, které postoupí do finále a ty musí týmy zpracovat do 20. května. Finále proběhne na začátku června, kdy budou vyhlášeny 3 nejlepší týmy.

Inovace jako cesta z krize

V CAMPu promluvil i primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který upozornil na to, že i epidemie koronaviru ukázala, že krize se dají překonat právě pomocí inovací jako je například očkování. Jako velkou výzvu vidí téma klimatu. „Řešení následků klimatické změny také spočívá v inovacích, proto se jedna z výzev týká životního prostřední,“ poznamenal.

Kromě klimatu se mohou týmy zabývat také tím, jak město lépe řídit pomocí dat nebo inovacemi v oblasti turistického ruchu. „Myslím že máme na to nebýt jen lacinou hospodou Evropy a přitáhnout turismus, který tu chceme,“ řekl primátor. Účastníci maratonu proto mohou hledat řešení, jak s pomocí moderních technologií rozvíjet turistický ruch.

Konkrétní výzvy pro týmy připravily i městské společnosti jako je Operátor ICT, který nabízí téma tzv. PIR senzoru, který se používá k monitorování dopravy na komunikaci. Tým, který se tohoto tématu chopí, má za úkol umístění senzoru ve veřejném prostoru. Výzvu připravila i Technologie hl. města na využití QR kódů na stožárech veřejného osvětlení. V současnosti se používají například pro hlášení poruch, týmy pak mají možnost přijít s dalším možným využitím.

Před tím, než účastníci projektu budou na konci března prezentovat své nápady, mají možnost zúčastnit se workshopů a konzultací s různými odborníky. Jejich projekty mají nejen přijít s inovativním řešením, ale musí také obstát v reálném světe byznysu. Ty nejlepší se pak nakonec dočkají i realizace.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Hackerský útok stojí od milionu, říká hacker Studeník Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
16 fotografií