Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel o přesunu ambasády do Jeruzaléma: Během války není na místě. A apeluje na podporu Izraele

Autor: ČTK, lig - 
10. října 2023
18:53

V situaci, kdy je Izrael ve válečném stavu, není na místě debata o přesunu českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Uvedl to prezident Petr Pavel ve vyjádření, které dnes ČTK poskytl odbor komunikace Hradu. Za nutné nyní považuje především zachovat jednotu v podpoře Izraele.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí uvedl, že přesun ambasády podporuje. V současné době by to považoval za žádoucí krok, o konkrétním postupu chce jednat v koalici. Podle zákona o zahraniční službě má kompetenci přesouvat a rušit zastupitelské úřady ministr zahraničí. Právě šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) je ale zdrženlivý, pro takový krok nejsou podle něj v tuto chvíli splněny tři základní podmínky.

„V situaci, kdy je Izrael ve válečném stavu, není na místě debata o přesunu ambasády. V současné době je především nutné zachovávat jednotu v podpoře Izraele jak v rámci české politiky, tak na úrovni Evropské unie a dalších mezinárodních platforem,“ uvedl Pavel.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Podle Lipavského by přesun velvyslanectví byl v rozporu s mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, zároveň by nebyl v souladu s jednotným postojem EU. V dnešní bezpečnostně rozbouřené době navíc šéf diplomacie nepovažuje za rozumné, aby na sebe Česko přitáhlo pozornost mezinárodního společenství razantním krokem v otázce izraelsko-palestinského konfliktu, uvedl ve vyjádření pro ČTK.

Izrael, který obsadil východní část Jeruzaléma za války v roce 1967, považuje celý Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město, zatímco většina zemí považuje východní Jeruzalém za okupované území. České velvyslanectví v Tel Avivu má v Jeruzalémě od předloňského roku úřadovnu.

Otázka přesunu ambasády se otevřela po sobotních útocích palestinských radikálů na Izrael. V neděli stínová vláda opozičního hnutí ANO v souvislosti s eskalací konfliktu koaliční kabinet vyzvala, aby učinil všechny kroky pro přestěhování velvyslanectví. Pro jsou podle pondělních vyjádření pro ČTK i některé koaliční strany.

Video  Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 11. října 2023 03:54 )

V háji. Výroba v ČR a Německu. Takové výsledky ještě nebyly

http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/zpra­vy/e­kono­mika/V-haji-Vyroba-v-CR-a-Nemecku-Takove-vysledky-jeste-nebyly-744178

lampasak frankachaka ( 10. října 2023 20:07 )

Riebérko s cesnakom ------ Jánošikove menu

lampasak frankachaka ( 10. října 2023 20:06 )

Generál Lampas Pávek z dob ČSLA + člen KSČ je LHÁŘ !

a svá slova neodolám i kdyby jste mě za Riebíerko ako Janošíka vešali...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa