Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Tvrdý protiúder Izraele po útocích Hamásu: Lidé z Gazy nemají kam jít, při bombardování přišli o domovy

Autor: rc, ČTK - 
10. října 2023
18:13

Radikální hnutí Hamás o víkendu zaútočilo na Izrael, který následně zahájil protiúder na Pásmo Gazy. Útoky si na obou stranách vyžádaly stovky životů. Tisíce lidí utrpěly zranění. Izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci navíc nařídil totální blokádu Pásma Gazy, která je domovem více než dvou milionů lidí, kteří nemají kam jít. Při bombardování manželka Amera Ashoura začala rodit. Manželé spěchali do porodnice, kde se jim narodil syn. Poté, co se vrátili domů, zjistili, že z domova zbyly jen sutiny. I další lidé hovoří o tom, že během pár chvil byli naprosto bez domova.

Izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na sobotní útok radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael nařídil totální blokádu Pásma Gazy. Úřady podle něj přeruší dodávky elektřiny a zablokují dovoz potravin či pohonných hmot. Izraelský ministr energetiky Jisrael Kac později oznámil, že nařídil okamžité přerušení dodávek vody do pobřežní enklávy.

„Nařídil jsem úplnou blokádu Pásma Gazy. Nebude tam žádná elektřina, žádné potraviny, žádné palivo, vše je uzavřeno," řekl Galant. „Bojujeme proti bestiím a podle toho jednáme," dodal. „Co bylo v minulosti, už nebude v budoucnosti," uvedl Kac v příspěvku na sociálních sítích, v němž oznámil přerušení dodávek vody.

Stovky mrtvých a lidé bez domova

Blokáda přichází po izraelských odvetných úderech, které zabily téměř 500 lidí v Pásmu Gazy a zranily další 3000. Lidé při bombardování přišli o své domovy. Mnozí z nich nemají, kam by odešli. Těhotná  manželka Amera Ashoura při sobotním ostřelování začala mít porodní bolesti. Manžel ji proto vzal do nemocnice, kde se jim narodil syn.

Ovšem zatímco rodina byla v nemocnici, jejich dům ve čvrti an-Nasr v západní části města Gaza zasáhly rakety. Manžel Amiry pro katarskou televizi al-Džazíra uvedl, že poté, co situace začala eskalovat, se bál, jak dostane svou manželku do porodnice. „Ale vůbec jsem nečekal, že můj dům bude vybombardován a zničen,“ dodal s tím, že neví, kam s rodinou půjde.

Youssef al-Bawab žil poblíž výškové budovy al-Watan, kterou bombardovaly izraelské síly ve městě Gaza. „Teď jsme se všichni, můj bratr a moje rodina, během několika minut stali bezdomovci a nevíme, co bude dál,“ řekl. Domov opustil i Mohammed Salah, který bydlel ve čtvrti Beit Lahia v Gaze. Útočiště našel ve škole, kterou provozuje Organizace spojených národů.

Novinář Mohammed Rafik Mhawesh ve své zpovědi pro al-Džazíru popsal chvíle, kdy Izrael zahájil odvetné útoky. Se svými blízkými se schovávali v jejich domě. „V té místnosti jsme se všichni shromáždili – moje rodiče, manželka, syn a sestra,“ uvedl. „Každá exploze vyvolala otřesy v zemi pod námi, zatímco křik lidí v ulicích a řev stíhaček nad námi posílily naše společné obavy,“ dodal.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Únosci z Hamásu v akci: Studentka (25) prosila o život, teroristé unášeli do Gazy i další Izraelce.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Články odjinud