Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Jediným cílem Hamásu je zabíjet Židy,“ hřímal Biden. USA posílají Izraeli balík zbraní

Autor: ČTK - 
10. října 2023
21:13

Spojené státy poskytnou Izraeli vojenskou pomoc, obsahovat bude mimo jiné nespecifikovaný počet raket pro izraelský systém protivzdušné obrany. Dnes to oznámil americký prezident Joe Biden. Následkem teroristických činů hnutí Hamás v Izraeli podle Bidena zemřelo nejméně 14 Američanů. Šéf Bílého domu před novináři vyjádřil odpor nad útoky Hamásu, jehož „jediným cílem je zabíjet Židy".

Na východ Středozemního moře podle agentury AP již dorazila skupina amerických vojenských lodí, včetně letadlové lodi USS Gerald R. Ford, které mají být připravené poskytnout Izraeli podporu, pokud o ni požádá, a odradit další potenciální nepřátele Izraele, aby využili vzniklého chaosu. „Naše srdce jsou zlomená, ale naše odhodlání je silné," zdůraznil Biden.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Biden s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a ministrem zahraničí Antonym Blinkenem před prezidentovým vystoupením telefonovali s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle Bidenova prohlášení na síti X hovořili o koordinaci americké podpory Izraeli, ochraně civilistů a odrazování dalších potenciálních útočníků na židovský stát.

O situaci v Izraeli a na palestinských územích v noci na dnešek s Bidenem jednali také německý kancléř Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak, francouzský prezident Emmanuel Macron a italská premiérka Giorgia Meloniová. „Shodli jsme se také na tom, že Izrael má právo se proti těmto nelidským útokům bránit. Zároveň jde samozřejmě o to, aby nedošlo k další regionální eskalaci," řekl Scholz.

V květnu 2021, kdy mezi Izraelem a Palestinci vypukly asi dvoutýdenní boje, Biden své veřejné projevy omezil a v soukromí apeloval na Netanjahua, aby operace za izraelskou stranu ukončil. Aktuální boje patrně však tak rychle neskončí a Biden se může podle agentury AP ocitnout pod narůstajícím domácím i mezinárodním tlakem, aby na Netanjahua opět apeloval, vyzval ho k ukončení bojů, a zamezil tak utrpení dalších nevinných obyvatel Pásma Gazy. Malá oblast na březích Středozemního moře je domovem asi dvou milionů lidí.

Z dnešních údajů zveřejněných Hamásem i Izraelem vyplývá, že od prvních sobotních teroristických operací Hamásu zahynulo na obou stranách přes 3300 lidí, včetně 1500 teroristů, zraněných jsou tisíce.

V Tel Avivu dnes mezitím s novináři hovořili Američané žijící v Izraeli, kteří Bidena nepřímo vyzvali, aby udělal vše možné pro to, aby se opět shledali se svými blízkými, kteří se pohřešují po víkendových násilnostech, píše agentura Reuters. Ozbrojenci z Pásma Gazy v sobotu pronikli do jižního Izraele a jen na hudebním festivalu nedaleko hranic zavraždili 260 lidí.

Video  Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi