Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová, Pavlína Horáková - 
27. dubna 2023
14:15

Americký prezident Joe Biden definitivně potvrdil, že se napřesrok pokusí obhájit svůj post. Osmdesátiletý šéf Bílého domu po týdnech spekulací v úterý naplno zahájil předvolební kampaň zveřejněním klipu, ve kterém varuje před extremismem Republikánské strany pod vedením Donalda Trumpa. Utká se v prezidentském klání znovu tato dvojice? A jak velkou překážkou je pro Bidena jeho věk?

Podle politologa Jiřího Pehe bude pro Joea Bidena nutné porazit nejenom Trumpa, ale i jeho křídlo v Republikánské straně. „Člověk by mohl skoro ironicky říci, že kdyby se to podařilo, tak Joe Biden udělá pro Republikánskou stranu to nejlepší, co se jí může stát, protože ona se skutečně momentálně utápí v takovém tom trumpismu, který je založen z větší části na volební lži,“ míní Pehe.

Joe Biden sliboval, že se ke své kandidatuře vysloví krátce po Novém roce. Učinil tak však o čtyři měsíce později. „Samozřejmě musel zvažovat především, zda je pro tu funkci ještě stále fit,“ domnívá se Pehe a upozorňuje na to, že současný prezident bude mít v době kandidatury téměř 82 let. „Je to je opravdu nejstarší politik, který kdy kandidoval na funkci amerického prezidenta. A vidíme i v těch různých televizních záběrech, že on už má určité problémy s pohybem, občas se přeříkává,“ uvedl Pehe s tím, že s veřejným vystupováním jsou logicky spojeny problémy, které přináší jeho věk: „Tam si myslím, že on musel pečlivě vážit, zdali v tomto vysokém věku ještě kandidovat.“

Podle jeho názoru se Biden i přes svůj vysoký věk jeví jako nejsilnější a nejstabilnější faktor Demokratické strany. „Já si osobně myslím, že pokud skutečně do té volby půjde a pokud nakonec vyhraje, tak on to celé volební období nedokončí, spíše jenom odvede práci v těch volbách a pak tu stranu předá někomu jinému,“ předvídá politolog Pehe.

yokky ( 27. dubna 2023 16:27 )

Mr.Tr­ump👍👍­👍👍👍👍👍👍­👍👍👍👍👍👍­✌✌✌✌✌✌­✌✌✌🆒🆒🆒­🆒🆒🆒🆒🆒🆒

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa