Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Biden (80) zahájil kampaň k volbám 2024: Ostrý útok na Trumpa! Hrozí katastrofa, vrací úder republikáni

Aktualizováno -
25. dubna 2023
14:15
Autor: ČTK, simao - 
24. dubna 2023
21:56

Joe Biden v pondělí novinářům řekl, že plánuje znovu kandidovat v prezidentských volbách a v úterý své prohlášení oficiálně potvrdil. „Říkal jsem vám, že mám v plánu znovu kandidovat,“ hlásá Biden a s novým klipem vstoupil do kampaně k prezidentským volbám v roce 2024. Vyzývá přitom Američany, aby mu pomohli dokončit práci a útočí na Donalda Trumpa a republikány. Ti tasili vlastní klip, v němž varují před katastrofickými scénáři, pokud by byl Biden znovuzvolen.

Osmdesátiletý Biden opakovaně uvedl, že se hodlá o druhé funkční období ucházet. S oficiálním oznámením ale podle poradců nespěchal, protože v rámci své strany nečelí žádné výrazné opozici.

Biden definitivně potvrdil, že se bude v roce 2024 ucházet o znovuzvolení, v úterý. Po týdnech spekulací dnes zahájil předvolební kampaň zveřejněním tříminutového klipu, v němž hovoří o „extremismu“ Republikánské strany pod vedením exprezidenta Donalda Trumpa a o potřebě postavit se za demokracii a základní svobody.

Biden zároveň vyzývá Američany, aby mu pomohli dokončit práci zahájenou v současném volebním období.

„Každá generace zažívá okamžik, kdy se musela postavit za demokracii. Postavit za své základní svobody. Jsem přesvědčen, že tohle je ten náš,“ uvedl Biden. „Otázka, které čelíme, je to, zda v příštích letech budeme mít více svobody nebo méně, více práv, nebo méně,“ říká prezident v novém videu.

Novou kandidaturu oznámil přesně čtyři roky poté, co vstoupil do kampaně před minulými prezidentskými volbami. Tehdy jeho předvolební klip začínal pasáží o krvavém protestu krajní pravice ve státě Virginie a také tentokrát Biden na úvod zmiňuje to, proti čemu se chce jasně vymezit.

Video začíná záběry z předloňského vpádu Trumpových stoupenců do sídla Kongresu a následně upozorňuje na restriktivní kroky republikánů napříč USA kolem přístupu k potratům, náplně školní výuky i účasti ve volbách.

„Po celé zemi se extremisté MAGA (zkratka Trumpova hesla 'učiňme Ameriku zase skvělou', pozn. ČTK) spojují, aby napadli tyto základní svobody,“ uvádí Biden. „Když jsem kandidoval na prezidenta před čtyřmi lety, řekl jsem, že jsme v bitvě o duši Ameriky. To stále platí,“ pokračuje.

V rozhodující fázi volby by nicméně mohl čelit těsnému souboji. Průzkumy veřejného mínění už déle než rok ukazují, že mírná většina Američanů jeho úřadování neschvaluje, přičemž v poslední době se Bidenova popularita pohybuje lehce nad 40 procenty, podobně jako tomu bylo u Trumpa ve stejné fázi jeho mandátu. Biden, který byl už v roce 2020 nejstarším politikem zvoleným do prezidentské funkce v dějinách USA, zároveň čelí pochybnostem ohledně schopnosti plnohodnotně vykonávat funkci.

Podle AP prezident spoléhá na to, že nad těmito obavami ohledně vysokého věku nakonec převáží jeho zkušenosti z desítek let ve vrcholné politice a legislativní úspěchy z uplynulých dvou let. Biden má na kontě trio velkých legislativních balíčků, které přinesly nejdříve masivní sociální opatření spojená s pandemií nemoci covid-19 a později rozsáhlé investice do infrastruktury nebo boje proti klimatickým změnám.

Nejambicióznější plány se mu však při nejtěsnější možné většině v Senátu nepodařilo prosadit a když v lednu republikáni převzali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, znamenalo to definitivní zablokování prezidentovy agendy v Kongresu.

„Pojďme tuhle práci dokončit,“ vyzývá Biden v dnešním videu. „Vím, že to dokážeme. Protože tohle jsou Spojené státy americké a neexistuje nic, prostě nic, co bychom nedokázali, když to děláme společně,“ dodává.

Republikáni tasili katastrofické scénáře

Republikánská strana na jeho oznámení reagovala vlastním klipem sestávajícím z obrázků vygenerovaných umělou inteligencí. Ilustrují katastrofické scénáře, které by podle republikánů v případě Bidenova znovuzvolení nastaly, včetně čínského útoku na Tchaj-wan nebo kolapsu města San Francisco kvůli „eskalaci zločinu a fentanylové krize“.

Další souboj s Trumpem, nebo nově s DeSanctisem?

V primárkách Demokratické strany by šéf Bílého domu nyní čelil Robertu Kennedymu, synovci bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, a spisovatelce Marianne Williamsonové.

Biden by se však mohl by v rozhodující fázi opět nejen utkat s republikánem Donaldem Trumpem, který po neúspěšné obhajobě prezidentské funkce v roce 2020 opět usiluje o nominaci Republikánské strany. Dalším možným republikánským kandidátem je totiž floridský guvernér Ron DeSantis, jenž sice zatím kandidaturu oficiálně neoznámil, v průzkumech má ale značnou podporu.

Joe Biden: Nejstarší prezident v historii USA

  • Demokrat Joe Biden je nejstarším prezidentem v historii USA, do úřadu nastoupil v 78 letech, čímž překonal rekord svého předchůdce Donalda Trumpa, který se prezidentem stal ve svých sedmdesáti letech.
  • Biden složil prezidentskou přísahu do rukou předsedy amerického nejvyššího soudu Johna Robertse 20. ledna 2021, stal se tak 46. prezidentem Spojených států.
  • Do Bílého domu se prosadil na třetí pokus. V roce 1988 z kampaně odstoupil kvůli podezření, že opsal projev. Nevyšlo mu to ani v roce 2008, kdy v primárkách skončil již velmi záhy - 3. ledna.
  • Ve volbách na podzim 2020, kdy byl jeho soupeřem republikánský obhájce nejvyšší funkce v zemi Trump, podle amerických médií Bidenovi pomohla do prezidentského křesla umírněná kampaň a také selhání jeho soka v řešení koronavirové krize.
  • V prvním projevu ve funkci prezidenta Biden mimo jiné řekl, že Američané se musí sjednotit, aby mohli společně bojovat proti výzvám, kterým čelí, včetně pandemie covidu-19, rasismu a vnitřního terorismu. A záhy také zvrátil řadu rozhodnutí předchozí administrativy: USA se vrátily k pařížské klimatické dohodě, zastavil stavbu zdi na hranici s Mexikem, zrušil zákaz cestování do USA z několika muslimských zemí nebo zastavil odchod USA ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Po vlně kritiky také zvýšil limit pro nově příchozí uprchlíky.
  • Později například prosadil balík opatření na zmírnění koronavirové krize v celkovém objemu 1,9 bilionu dolarů (skoro 42 bilionů korun) či balík sociálních a klimatických opatření v hodnotě 430 miliard dolarů (přes deset bilionů korun).
  • Jeho administrativa také výrazně podporuje Ukrajinu bránící se ruské agresi (Biden mj. letos v únoru neohlášeně navštívil Kyjev), ještě před ruským útokem ostře kritizoval Rusko za potlačování svobod. Biden také oznámil definitivní konec americké mise v Afghánistánu.
  • Jako prezident je Biden rovněž často kritizován, napadán je především z řad příznivců Donalda Trumpa. Média i oponenti také občas zpochybňují Bidenovu schopnost vykonávat funkci s poukazem na jeho věk a zdraví.
  • Jako referendum o jeho dosavadním působení v čele státu byly označovány loňské volby do Kongresu a volby některých guvernérů, které však navzdory očekávání nepřinesly jasný triumf republikánů a demokraté uhájili většinu v Senátu. Podle BBC kongresové volby skončily pro stranu vládnoucího prezidenta nejlepším výsledkem za posledních 20 let.
  • Za prezidenta Baracka Obamy v letech 2009 až 2017 byl Biden viceprezidentem USA. Funkci „druhého muže“ mu Obama nabídl hlavně pro jeho letité zkušenosti se zahraniční politikou.
  • Než se stal Biden viceprezidentem, byl 36 let senátorem za stát Delaware. Ve funkci viceprezidenta se Biden angažoval hlavně v „horkých“ oblastech Iráku, Sýrie a Afghánistánu. Bidenových vyjednávacích schopností Obama využíval i na domácí půdě. Biden mu pomohl v Senátu prosadit ratifikaci americko-ruské smlouvy o omezení jaderných zbraní START, kontroverzní zdravotní reformu či dohodu o zvýšení státního dluhu, jež odvrátila bankrot země. Biden se také pokoušel prosadit zákony omezující držení zbraní.
  • Biden se narodil 20. listopadu 1942 v pensylvánském Scrantonu. Vystudoval historii a politologii na Delawarské univerzitě (1965) a práva na Syrakuské univerzitě (1968). Pracoval jako právník a záhy se začal angažovat i v politice.
  • V osobním životě Bidena postihlo několik tragédií. V roce 1972, krátce po zvolení do Senátu, zahynula při nehodě jeho první manželka Neilia Hunterová spolu s malou dcerou. Jejich dva synové (Beau a Hunter) těžká zranění přežili.
  • Od roku 1977 je podruhé ženatý, s manželkou Jill Tracy mají dceru Ashley Blazer.
  • Syn Beau v roce 2015 podlehl ve svých 46 letech nádoru mozku. Syn Hunter, právník a lobbista, je vyšetřován v kauze problematických finančních transakcí.
  • V roce 2017 prezident Obama ocenil Bidena Prezidentskou medailí svobody, která je nejvyšším civilním vyznamenáním USA. Než se stal Biden prezidentem, několikrát navštívil Česko, například v roce 2009 zde jednal o možné roli ČR v novém americkém systému protiraketového štítu.
  • Biden se v současné době musí potýkat nejen s obavami spolustraníků a voličů ohledně své způsobilosti k dalšímu výkonu funkce, ale také například se skandálem kvůli přechovávání tajných dokumentů.
  • Výbor pro dohled americké Sněmovny reprezentantů letos v lednu oznámil, že se v příštích dvou letech bude zabývat nejméně dvěma vyšetřováními, které se týkají Bidena a jeho rodiny. Vyšetřování vedené republikánským předsedou výboru Jamesem Comerem se bude týkat především kauzy utajovaných dokumentů nalezených v Bidenově domě a jeho bývalé kanceláři a podnikatelskými aktivitami jeho syna Huntera. Ten podle Comera vydělal miliony dolarů na obchodech s čínskou energetickou společností CEFC.

Video  Kdo vládne USA? Sedm věcí, které jste nevěděli o Joeu Bidenovi.  - Videohub
Video se připravuje ...

Jan Schovánek ( 25. dubna 2023 14:51 )

No potěš koště! Nepozná ani vlastní děti.

JaNat ( 25. dubna 2023 14:06 )

Jean Sorbone ( 25. dubna 2023 13:39 )

Stav Spojených států ekonomicky i migračně začíná být zoufalý a tak podle toho vypadá i výběr kandidátů na prezidenta. Poloviční blázen bych řekl. Ne, pan doktor řekl, že je jenom momentálně zaostalý. Jaká analogie se stavem v naší zemi.

Uživatel_5347357 ( 25. dubna 2023 13:24 )

Asi Joe finančně tak na dně, že si musí svůj pohřeb nechat zaplatit od státu. Ale musím říct, že je opravdu pašák, když si myslí, že to vydrží až do dalších voleb. I když možná už ani neví, kdy vlastně buduou.

anna1234 ( 25. dubna 2023 09:39 )

.. však kdyby u nás mohl kandidovat exprezident Zeman, věřte tomu, že by znova kandidoval taky. Nesoudní, staří pánové, kterým chutná moc.

Zobrazit celou diskusi