Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. října 2023
13:50
Autor: Pavlína Horáková, B. Holá - 
9. října 2023
12:30

Přes 700 mrtvých, více než 2300 zraněných a čísla obětí narůstají každou minutou. Izrael od soboty čelí útokům palestinských ozbrojenců z radikálního hnutí Hamás. Podle premiéra Benjamina Netanjahua čeká jeho zemi dlouhá a těžká válka s cílem zničit Hammás. Selhaly zpravodajské služby? Nejen na to odpovídal v dnešním Epicentru Pavlíny Horákové, bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

.

Podle bezpečnostního analytika Mikuleckého byl útok Hamásu perfektně připravený a naplánovaný. A to jak na velitelské straně tak i na té taktické. Masivním raketovým útokem se jim podařilo odvést pozornost Izraelců.

„Tím, že Hamás vystřelil velké množství raket ve velmi krátkém čase, tak zahltili systém Iron Dome, který má za úkol rakety sestřelovat, ale žádný systém, pokud ho zahltíte, nemá kapacitu, aby se s tím vypořádal," řekl Mikulecký v Epicentru a dodal, že Hamásu se do Izraele podařilo infiltrovat po zemi, po vodě, vzduchem a ta operace byla evidentně velice dlouho plánovaná, připravovaná.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Selhání zpravodajských služeb?

Hnutí Hamás mělo podle Mikuleckého velice dobré zpravodajské informace. Na základě kterých teroristé zatkli řadu izraelských velících důstojníků, které odvlekli do pásma Gazy.  „Pokud by neměli ty zpravodajské informace, těžko by šly najisto na adresy jejich bydlišť,“ říká Milan Mikulecký, podle kterého ale útok neodstartovalo selhání zpravodajských služeb.

„To umožnilo ten útok a možná až překvapivý úspěch, myslím si, že ani Hamás sám nečekal, jak velké množství lidí se mu podaří v Izraeli povraždit a jak velké množství lidí se mu podaří odvléct do Gazy,“

Co změní situaci na Blízkém východě k lepšímu?

Co útok odstartovalo je podle bezpečnostního analytika ale jiná věc. Za vším vidí dva různé faktory.

„Ten zásadnější je ten, že to hraje do karet Íránu a Írán je dneska nejvýznamnější sponzor Hamásu, svým způsobem na tom může mít i jistý zájem Katar. Izraeli se v poslední době daří navazovat korektní vztahy s arabskými zeměmi v oblasti arabského zálivu. Nejvýznamnější hráč v oblasti je Saúdská Arábie,“ zdůrazňuje Mikulecký.

Saúdská Arábie je skutečně lídr toho muslimského, arabského světa a jedna ze světových velmocí.

„To je úplně jiná liga a kombinace izraelského know how, technologických schopností a saúdských peněz by dokázala změnit situaci na Blízkém východě k lepšímu. Určitě by dokázalo i zlepšit život mnoha lidí, a když lidé mají lepší život, mají menší snahu podnikat sebevražedné útoky, a to je něco, co se nehodí ani Íránu, ani Hamásu,“ uzavřel Mikulecký.

mirkli ( 9. října 2023 14:44 )

V životopise zamlčel angažmá pro Rusy a Bělorusy, z ministerstva ho kvůli prověrce vyhodili. Kdo je nejcitovanější „bezpečnostní“ expert Mikulecký?

trintin ( 9. října 2023 14:00 )

...o selhání tajných služeb?? U nás by se to stát nemohlo, naši BISčučkáři nespí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa