Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusko jako nebezpečí pro Izrael. Moskva by Íránu mohla poskytnout pokročilé zbraně, varuje Mossad

Autor: ČTK - 
11. září 2023
12:17

Šéf izraelské tajné služby Mossad David Barnea se obává, že by Rusko mohlo Íránu dodat pokročilé zbraně, které by představovaly existenční hrozbu pro Izrael. Informuje o tom zpravodajský web The Times of Israel.

Mossad a jeho spojenci v mezinárodní zpravodajské komunitě podle nedělního vyjádření Barney v uplynulém roce zmařili 27 íránských útoků namířených proti Židům a Izraelcům v zahraničí. Šéf Mossadu poznamenal, že jde o výrazný nárůst, a dodal, že v případě dokonání útoků by za to Írán zaplatil „jinou“ cenu: Izrael by cílil na osoby rozhodující o útocích a udeřil by v samotném „srdci Teheránu“.

Barnea na výroční konferenci Institutu pro protiteroristickou politiku na Reichmanově univerzitě v Herzliji řekl, že Írán má v úmyslu kromě již dodaných dronů Rusku poskytnout rakety krátkého a dlouhého doletu. Ruská armáda už měsíce používá k útokům na Ukrajině drony Šáhed íránské výroby. Teherán Moskvě prodal stovky kusů těchto bezpilotních letounů navzdory západním varováním před exportem. Íránské pokusy dodat Rusku během pokračující války rakety se ale podle Barney podařilo zmařit. Bližší podrobnosti šéf tajné služby nesdělil. „Domnívám se, že budou brzy zmařeny další dohody,“ poznamenal.

Zároveň ale vyjádřil znepokojení. „Obáváme se, že Rusové Íráncům na oplátku dodají to, co jim chybí: vyspělé zbraně, které jistě ohrozí náš mír a možná i naši existenci zde,“ řekl Barnea. Dodal, že takové zbraně v rukou Íránu by představovaly pro Izrael existenční hrozbu.

Mezinárodní společenství by podle šéfa Mossadu také mělo být na pozoru ohledně íránského záměru vyvinout jaderné zbraně. Írán naopak tvrdí, že o jaderné zbraně neusiluje. „Současný dialog mezi Íránem a Západem neodráží skutečnou ochotu Íránu omezit svůj jaderný program. Spíše ukazuje cynickou snahu Íránu uvolnit peníze zmrazené v rámci mezinárodních sankcí, které na něj byly uvaleny, a zároveň pokračovat ve vývoji a rozšiřování svých jaderných kapacit,“ řekl Barnea. Odkazoval při tom na jednání o oživení jaderné dohody z roku 2015 mezi Íránem a světovými mocnostmi, od níž odstoupil tehdejší americký prezident Donald Trump.

10:38
28. 4. 2024

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
28. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
28. 4. 2024

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

Kompletní online
Video  Raketové nálety v Izraeli: Mohutná exploze otřásla Tel Avivem (2021).  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi