Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Armíta (†16) neměla na hlavě šátek, brutálně ji napadla íránská policie. Dívka v nemocnici zemřela

Autor: ČTK - 
28. října 2023
09:42

V Íránu zemřela v nemocnici šestnáctiletá dívka, kterou podle nevládních organizací začátkem měsíce v teheránském metru zastavila mravnostní policie kvůli nenasazenému hidžábu. Informují o tom tiskové agentury s odvoláním na íránskou státní agenturu IRNA. Armíta Gerávandová byla několik týdnů v kómatu. Lidskoprávní aktivisté podle agentury AP tvrdí, že dívku mohla napadnout mravnostní policie, jež vymáhá nošení šátku na veřejnosti.

„Bohužel poškození mozku oběti způsobilo, že strávila nějaký čas v kómatu a před několika minutami zemřela,“ uvedla agentura IRNA. Dodala, že podle lékařů se Gerávandová ocitla v kómatu poté, co upadla kvůli náhlému poklesu krevního tlaku a poranila si hlavu. IRNA neuvádí další okolnosti toho, co se dívce začátkem října stalo.

Na dřívějších záběrech zveřejněných agenturou IRNA bylo vidět pouze to, jak Gerávandová v doprovodu dvou kamarádek nastupuje 1. října do soupravy metra bez nasazeného hidžábu, tedy šátku, jímž si má muslimská žena zakrývat vlasy a dekolt a který ženy v Íránu musí od islámské revoluce z roku 1979 nosit na veřejnosti. Později na záběrech z metra bylo vidět, jak cestující vytahují bezvládné tělo na nástupiště.

Rodiče dívky ve státní televizi uvedli, že jejich dcera v metru zřejmě kvůli nízkému tlaku upadla a udeřila se do hlavy. Lidskoprávní aktivisté ale událost dávají do souvislosti se zákrokem příslušníků mravnostní policie, kteří nošení hidžábu kontrolují.

Gerávandová podle AFP pocházela z regionu, kde žijí Kurdové. Případ připomíná úmrtí mladé Kurdky Mahsy Amíníové, jež zemřela loni v září ve vazbě po zatčení mravnostní policií údajně kvůli tomu, že měla příliš volně nasazený hidžáb. I tento incident provází nejasnosti. Podle policie utrpěla infarkt, podle rodiny a dalších zdrojů ale zemřela na následky policejní brutality. Její smrt vyvolala v Íránu rozsáhlé protesty a širokou kritiku ze zahraničí.

Video  Smrt Mahsy Amíníové: Ženy protestují stříháním vlasů proti dění v Íránu.  - Reuters
Video se připravuje ...

ivana kollerova ( 28. října 2023 16:03 )

kdepak jsou nase feministky?

nadčasový MP ( 28. října 2023 11:27 )

Chudinky, jen proto, že se narodily jako ženy a rozhodují o nich muži. Když se muži nedokážou ovládat a vzrušují je i vlasy, mají dostávat přípravky na utlumení hormonální činnosti. Hajzli.

Zobrazit celou diskusi