Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Svět na prahu 3. světové? Zapojí se do konfliktu Izraele s Hamásem i hráči jako USA, Írán, Čína či Rusko?

Autor: Darina Jíchová, lig - 
23. října 2023
05:00

Ruská válka na Ukrajině, konflikt Izraele s Hamásem, polarizovaný svět více než kdy jindy. Dva zmiňované střety nejsou rozhodně jediné, v současné době jsou však nejvíce sledované. Po vypuknutí ruské agrese na Ukrajině se dlouze diskutovalo o tom, zda nastalá situace uvrhne svět do další světové války. Tyto debaty se vrátily první týden v říjnu, kdy radikální hnutí Hamás podniklo krvavý a překvapivý úder na Izrael, Izrael následně reagoval masivním raketovým protiútokem na Gazu. Stojíme tedy na sklonku 3. světové války? Když ne na Ukrajině, pak na Blízkém východě? Na tyto otázky odpovídal pro list Daily Mail expert z think-tanku RUSI Justin Bronk.

Bronk zmínil, že konflikt, který v sobotu 7. října rozpoutal nečekaný a krvavý útok Hamásu na kibucy u hranic Pásma s Gazou, má potenciál daleko větší hrozby, a to z důvodu toho, že by do něj mohli vstoupit i „velcí hráči“, tedy Spojené státy, Rusko, Írán či Čína. Bronk zmínil i Rusko, a to navzdory tomu, že země Vladimíra Putina v současné době vede otevřenou válku na Ukrajině, kam bez provokace vpadla v únoru 2022.

Pokud by Írán napadl Izrael jako odvetu za invazi do Pásma Gazy, reagovaly by jistě jak Washington, tak Peking a Moskva. Bronk poukázal na to, že Írán a jeho zástupci Hizballáhu v Libanonu představují potenciální druhou frontu, přičemž USA varují Hizballáh a Írán, aby zůstaly mimo válku. Bronka poměrně překvapuje „poměrně umírněné a kontrolované reakce“ Ruska a Číny.

„Pokud se ale do konfliktu vloží Írán, může mít podporu Ruska. A pak do toho může vstoupit také USA, zvláště jestli Írán nebo jeho prostředníci a spojenci zaútočí na Izrael,“ vysvětlil Bronk. Poukázal na to, že izraelský protiúder má na svědomí přes 3 tisíce životů, i na násilí na izraelsko-libanonské hranici.

„Bude třetí světová válka? Situace na Blízkém východě má stejnou pachuť jako nepříjemnosti ze 30. let minulého století,“ komentoval rovněž historik Niall Ferguson. Počty zemřelých stoupají na obou stranách, zvláště pak na palestinské s tím, jak Izraelské obranné síly (IDF) pokračují v odvetě proti Hamásu zaměřené, jak uvedli nejvyšší představitelé státu na úplné zničení hnutí, již nyní IDF hlásí likvidaci několika velitelů Hamásu.

USA vs. Írán

Nicméně konflikt na sebe váže geopolitické zapojení USA a dalších západních spojenců Izraele. Na druhé straně po boku Hamásu stojí v pozadí Írán, potažmo Hizballáh. Svoji roli mají také další arabské státy na Blízkém východě a v Perském zálivu, které vystupují jako prostředník, co se snaží zprostředkovat vyjednávání a zvládnout krizi.

Během jakékoli pozemní operace v Gaze – která pravděpodobně potrvá nejméně několik týdnů – musí IDF rovněž udržovat záložní síly a šetřit munici, aby byla armáda schopná se ubránit před jakýmkoli potenciálním útokem na podporu Hamásu silami Hizballáhu v Libanonu nebo ze Západního břehu Jordánu.

Napětí je cítit hlavně mezi Íránem a USA, zatímco USA opakovaně varují Írán, aby se do konfliktu nezapojoval, a na podporu svých slov vyslaly dvě válečné lodě do východního Středozemí, Írán uvedl, že rovněž může „zavést preventivní opatření“ vůči Izraeli. Bronk v otázce tohoto „kočkování“ vyzvedl určitou zdrženlivost všech těchto velkých hráčů, tedy jak USA a Íránu, tak i Ruska a Číny. Situace se však podle něj rychle změní ve chvíli, kdy se jeden z těchto států přímo do války zapojí, to pak spustí řetězovou reakci.

Izrael pokračuje ve svých protiúderných náletech, jejich rakety dopadají na hustě osídlené oblasti, a to z důvodu toho, že Hamás vlastně využívá civilisty jako živé štíty a většinu základen, skladů a centrál zbudoval v tunelech pod civilními budovami. Dříve IDF vydávaly jistá varování před ostřelováním, nicméně po krvavých masakrech ze strany Hamásu se jejich pozice změnila, a nálety jsou mnohdy prováděny bez varování. To jejich údery sice činí efektivnějšími a daří se jim likvidovat i vysoce postavené představitele Hamásu, nicméně to vede i k většímu množství zabitých civilistů.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Izraelská pozemní operace

A raketové útoku Izraeli vítězství nad Hamásem nezajistí, proto se rovněž mluví o tom, že IDF jsou připraveny na „masivní pozemní operaci“ v Gaze. A podle Bronka je taková operace jediným způsobem, jak území Pásma Gazy „vyčistit“ od radikálního hnutí. Hustá síť budov a tunelů pod nimi však postup Izraelcům budou značně znesnadňovat a nahrávat radikálům.

„IDF, ostatně asi jako každá armáda, která se v moderní době pokoušela prorazit v městské zástavbě, bude muset použít těžkou palbu ve formě dělostřelectva a raketového ostřelování, aby uspěla proti nepříteli v krytech a tunelech zároveň, aby Izraelci nezaznamenali těžké ztráty,“ zhodnotil Bronk. Co je problémové, je to, že civilní obyvatelstvo má jen velmi omezenou šanci Gazu opustit.

„Jakákoliv pozemní invaze do Gazy bude nesmírně krvavá, nejen pro bojovníky IDF a Hamásu, ale také pro civilisty,“ dodal Bronk. „Jednoduše řečeno, neexistuje žádná snadná a přímá a čistá cesta k dosažení cíle Izraele – tedy k eliminaci Hamásu v Gaze,“ zakončil expert.

RASPUTIN ( 23. října 2023 06:36 )

Bombardováním civilních objektů se Izrael dopouští válečných zločinů a to snad nemohou podporovat ani USA.

Zobrazit celou diskusi