Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čech Oran (†22), kterého zabil Hamás: Hrdina! Vlastním tělem bránil přítelkyni, líčí rodina

Autor: Mii, red, lig - 
19. října 2023
05:00

Zdrcující zpráva přišla ve středu odpoledne. Během útoku Hamásu v Izraeli zemřel i český občan, 22letý Oran Elfasi. Teroristé jej zastřelili, když svým vlastním tělem bránil svou přítelkyni, u které byl na návštěvě v kibucu Nirim. Přátelé a rodina na Orana vzpomínají jako na milujícho člověka, jenž padl jako hrdina.

Šokován vraždou Orana je jeho strýc Ytsin. Podle něj jeho synovec vyrostl na hodnotách založených na míru a lásce a zemřel jen proto, že byl izraelským Židem. Nebyl ozbrojený, nebyl vojákem, jen se ocitl ve špatnou dobu na špatném místě.

„Oran byl hrdinou, schoval se za dveře, aby ochránil sebe a svou přítelkyni, ale ti podlí vrazi na dveře vystřelili (…) zabijáci přišli z Gazy, byli ztělesněním zla. Jsou to kreatury, které se živí nenávistí a které chtějí jen vraždit,“ píše Ytsin na sociální síti a dodává, že Gaza i kvůli smrti jeho synovce musí být zničena. „To je konečné řešení této války a žádné jiné,“ je přesvědčený.

Podle české velvyslankyně v Tel Avivu Veroniky Kuchyňové Šmigolové trvalo týden, než se zjistilo, že Oran byl i českým občanem. V Izraeli žil trvale, avšak u přítelkyně v kibucu byl na pouhé návštěvě. Teroristé jej měli zastřelit oknem. „Podle toho, co jsme dohledali, prababička s pradědečkem pocházeli z Ostravy. Babička i matka se už narodily v Izraeli, ale všichni měli vztah k České republice, měli české občanství. O dalších pohřešovaných Češích v Izraeli ambasáda informace nemá,“ uvedla velvyslankyně v České televizi.

Zdrcená je i Oranova sestra Noam. „Můj hrdino, dokázal jsi ji (přítelkyni, pozn. red.) zachránit, ale nás jsi opustil,“ uvedla s tím, že jí bude navždy chybět.

Vzpomínku na padlého hrdinu sdílel i úřad města Ramat ha-Šaron. „Oren byl okouzlující chlapec (…) miloval surfování a miloval moře,“ napsal úřad a vyzdvihl, jak mladík položil svůj život za svou partnerku. „Byl dítětem plné lásky (…) Velmi miloval svou rodinu,“ cituje město slova jeho tety.

Sám Oran pracoval jako technická podpora v kyberbezpečnostní společnosti Check Point. Společnost uvedla, že je zprávou zdrcena. Není to navíc jediný zaměstnanec podniku, který během útoku zemřel – teroristé zabili i muže z oddělení podnikatelské analýzy.

Video  Velvyslankyně o životě ve válce: Pošle Izrael do Pásma Gazy tanky?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Martin Kos ( 19. října 2023 16:36 )

Jasně Čech to určitě!!!!

zuzakirsch ( 19. října 2023 15:20 )

Gaza musí být zničena. Myslí si to nejen jeho strýc.

msamec3 ( 19. října 2023 13:51 )

Od jak živá se tam tyhle indiánský národy zabíjí tak ten Čech byl asi z mostu nebo Ústí nad Labem Předlice Mojžíř tyhle lidi mají na vše jak na dávky tak na dovolenou normální Čech je rád že žije a nemá bohužel na dovolenou protože musí šetřit a hlavně makat

msamec3 ( 19. října 2023 13:48 )

Asi ne

padrino ( 19. října 2023 13:11 )

Tak byl Čech nebo izraelský Žid.Hlavně že se v tom "rochni" pětikolka a může kondolovqt údajně české rodině.A tak má podle nich i ČR svého "hrdinu".

Zobrazit celou diskusi