Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babička (75) se zabarikádovala s vnoučaty ve sklepě: Sedm hodin se bránila před Hamásem

Autor: Darina Jíchová, lig - 
18. října 2023
05:00

Lidé žijící v izraelských kibucech u Pásma Gazy dělali během vpádu radikálů z hnutí Hamás všechno proto, aby oni a jejich milovaní přežili. Někteří měli štěstí a nelítostnému vraždění extremistů unikli, mezi ty se řadí i exmanželka (71) polsko-izraelského aktivisty a uznávaného historika Alexe Dancyga (75). Seniorka statečně bránila a ubránila svoje dvě vnoučata, zabarikádovala se s nimi v krytu a sedm hodin vzdorovala Hamásu, když se snažil k ní domů dostat, uvedl list Daily Mail.

Bohužel její bývalý manžel skončil mezi zajatci, které Hamás odvlekl do Pásma Gazy. Exmanželé oba žijí v kibucu Nir Oz, který patří mezi nejhůře zasažená místa. Pohraniční obce Hamás napadl v sobotu 7. října, Izrael reagoval protiúderem a začal bombardovat Gazu. Oběti na obou stranách stále přibývají. Výpovědi o zvěrstvech, kterých se dopustil Hamás, jsou hrozivé. Svědkové a přeživší mluví o masakrech, krutém zabíjení a únosech.

Dancygova exmanželka ve svém krytu čelila útokům, radikálové se k ní snažili prostřílet. Vzhledem k obavám o jejich další bezpečí se rodina rozhodla nesdílet s tiskem jméno stařenky a jejích vnoučat. Jejich dědeček skončil mezi zhruba 200 zajatci, které unesl Hamás. Rodina o něm nemá žádné zprávy jen to, že v osudnou sobotu zmizel a mezi mrtvými ho nenašli.

Syn statečné ženy vypověděl, jak jeho matka ubránila vnoučata. Když slyšela varování, okamžitě se vydala do krytu, kterým je vybaven téměř každý dům. Ona sklepní místnost má silné betonové stěny, těžké dveře, a pokud má kryt okno, je ze skla schopného odolat tlakové vlně po dopadu rakety. Jak vypovědělo nespočet Izraelců – na bombardování jsou zvyklí. Stejně jako jsou obyvatelé kibuců navyklí slýchat varovné sirény.

Dveře bránila vlastním tělem

„Ta sobota byla ale v něčem jiná, varovný signál zazněl kolem půl sedmé ráno. Máma mi řekl, že vyhlédla ven a v dálce viděla stovky lidí v černém se zbraněmi,“ řekl reportérům Daily Mailu. „Přepnula do módu přežití, popadla dvě malá vnoučata a běžela do krytu. Skrývali se za ocelovými dveřmi, měli strach. Děti brečely. Nezbývalo jim než poslouchat za dveřmi, které se teroristi snažili vyrazit,“ vylíčil.

„Zabili jejího psa a zničili jí dům – můj rodný dům, včetně obrazů. Ty jsou matčiným životním dílem,“ dodal. „Dveře do krytu byly plné ran ze samopalů. Prasata, snažili se je zabít,“ podotkl Dancygův syn. „A některé ty kulky se dostaly skrz, ale máma byla neoblomná, dveře zapříčila vlastním tělem, aby se dětem nic nestalo, aby se tam teroristi nedostali. A jestli je v nebi Bůh, v sobotu dával pozor a kulky, které prostřelily dveře, zasáhly zeď, ne mámu, ne děti,“ prohlásil a zmínil také, jak sobotu prožíval on – netušil, zda je jeho matka, neteř a dcera naživu.

„Když pak máma po sedmi hodinách vyšla z bunkru, říkala, že nemůže uvěřit, že to peklo je za námi, že to přežila,“ doplnil. „Přišli ji zachránit naši vojáci, máma byla traumatizovaná, nemohla se pustit kliky, kterou svírala a bránila před Hamásem. Přežila a zachránila moji dceru, moji neteř, sebe. Máma je naše hrdinka, máma je ochranářská lvice, ale po té sobotě? Je velmi zraněná lvice,“ zakončil. Statečná stařenka přišla však o velmi dobré přátele, které Hamás surově zavraždil.

Polsko-izraelský historik Alex Dancyg. Polsko-izraelský historik Alex Dancyg. | Facebook Alexe Dancyga

Jejich rodina neunikla řádění Hamázu, ano, přežili, ale spousta příbuzných má posttraumatickou stresovou poruchu. A navíc se strachují o Alexe Dancyga, který skončil v zajetí Hamásu. Dancyg je původem z Polska, narodil se v roce 1948, ve stejném roce, kdy byl Izrael etablován jako stát. Rodina se modlí za to, aby byl stále naživu. „Táta je velmi nemocný, prodělal několik infarktů, potřebuje léky a kyslík,“ vyjevil syn. Dancyg je potomek přeživších holocaustu a v kibucu žil od svých 18 let. Za jeho přežití se modlí i nespočet jeho žáků a fanoušků na sociálních sítích.

nadčasový MP ( 18. října 2023 16:43 )

Opakuju blbost, kterou uvádí Blesk - v hloubce několika km.

nadčasový MP ( 18. října 2023 14:58 )

Proč? Na teror jsou připraveni. V každém izraelském domě je vybudován železobetonový kryt se silnostěnnými ocelovými dveřmi a v krytu mají vše pro přežití včetně vody a potravin. Zásoby se neustále obnovují a doplňují. Kdo je v době útoku doma, přežije. To je pro obranu. Palestinci naopak vybudovali pod svým územím tunely v rozsahu poloviny NY metra v hloubce až několika kilometrů. A to pro útok Hamasu.

Seniorlekar ( 18. října 2023 10:05 )

Tak nejak si to nedovedu predstavit..

Zobrazit celou diskusi