Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dvě Ukrajinky zabil Hamás. Zelenskyj varuje: Rusko má zájem na rozdmýchání války na Blízkém východě

Aktualizováno -
9. října 2023
20:45
Autor: ČTK, simao, lig - 
9. října 2023
18:37

Ukrajinské ministerstvo zahraničí eviduje za den přes 200 žádostí o pomoc od Ukrajinců pobývajících v Izraeli, kam o víkendu z Pásma Gazy vtrhli teroristé z palestinského radikálního hnutí Hamás. Kyjev se nyní podle vyjádření své diplomacie snaží těmto občanům Ukrajiny pomoci opustit zemi. Ukrajina, která čelí už zhruba 20 měsíců ruské vojenské agresi, eviduje oficiálně v Izraeli na 14 000 Ukrajinců, ve skutečnosti se jich tam ale nachází výrazně více. A ukrajinský prezident Zelenskyj natočil na podporu Izraele vzkaz.

V Izraeli žije početná ukrajinská komunita, jejíž velikost ministerstvo zahraničí odhaduje na zhruba 500 000 osob. Většina z nich opustila Ukrajinu po rozpadu Sovětského svazu, napsal dnes server The Kyiv Independent.

Podle mluvčího ukrajinské diplomacie Oleha Nikolenka útok, který Hamás zahájil v sobotu, nepřežily dvě ukrajinské ženy.

„Jejich smrt máme potvrzenou. Objevují se také informace o možném úmrtí dalších dvou Ukrajinců v oblasti poblíž Pásma Gazy a jednoho Ukrajince v samotné palestinské enklávě. V současné době však nemáme oficiální potvrzení,“ uvedl mluvčí podle serveru Ukrajinska Pravda.

Řada Ukrajinců se nyní podle něj nemůže ze země dostat, neboť aerolinky kvůli bezpečnostní situaci hromadně ruší lety do Izraele i z něj. „Pracujeme na potenciálních evakuačních trasách,“ uvedl Nikolenko podle The Kyiv Independent.

Ministerstvo zároveň informovalo o záchraně ukrajinského chlapce zraněného při útoku palestinských ozbrojenců, kterého ukrajinští diplomaté odvezli ze Sderotu a nyní se nachází na bezpečném místě v péči velvyslanectví.

„Teror otevřel příliš mnoho front proti lidskosti. Válka proti Ukrajině. Válka na Blízkém východě. Hrozná destabilizace v celé Africe. Neustálé pokusy vyvolat krizi na globálním trhu s potravinami. Být za takových okolností silný, to znamená čelit teroru. Být velkou zemí nestačí. Být bohatou zemí nestačí. Nestačí mít ambice. Být silný, to znamená pomáhat chránit lidi a životy před jakoukoli formou teroru. Pomáhání. To je ta cesta,“ vzkázal přitom v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj: Rusům jde o nový zdroj bolesti a utrpení

Dnes Zelenskyj vzkázal, že Rusko má zájem na rozdmýchání války na Blízkém východě, která by oslabila světovou jednotu. Podle něj to byl jeden ze závěrů schůzky, na níž se radil ohledně aktuální situace v Izraeli s vedoucími představiteli ukrajinských rozvědek a ukrajinskými diplomaty.

„Rusko má zájem na rozdmýchání války na Blízkém východě, aby nový zdroj bolesti a utrpení oslabil světovou jednotu, a přidal se k existujícím rozporům a rozdělením. To by Rusku pomohlo zničit svobodu v Evropě,“ napsal Zelenskyj.

Dodal, že současné boje mezi Palestinci a Izraelci jsou podle něj mnohem větší hrozbou, než si svět nyní uvědomuje. A podotkl, že ruský spojenec Írán se nijak netají svou podporou palestinských radikálů, kteří v sobotu zahájili útok na Izrael. Írán dodal Rusku drony, které hojně využívá k útokům na ukrajinské cíle.

Video  Palestinci vraždí a unášejí! Kadyrov chce zrušit volby v Rusku. A Soukup žene k soudu Agátu.  - Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa