Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ruský voják přiznal v odposlechu: Putinova armáda zveřejňuje podvodná videa, aby zveličila úspěchy

Autor: Darina Jíchová, swp - 
9. října 2023
05:00

O válce na Ukrajině se říká, že ji lze sledovat v podstatě v přímém přenosu na sociálních sítích. Platformy jako X, Facebook nebo Telegram jsou skutečně plné surových záběrů přímo z fronty. Ve čtvrtek sítě obletěly snímky z charkovské vesnice Hroza, kde po ruském ostřelování zemřelo přes 50 osob včetně dítěte. Nejsou to ale jen Ukrajinci, kdo sdílí fotky a videa online, stejnou taktiku využívá i ruská propaganda a ukrajinské rozvědce (GUR) se podařilo zachytit hovor s přiznáním, že Rusko záběry falšuje, uvedl web Newsweek.

Ukrajinská rozvědka často zveřejňuje zprávy o zachycených telefonátech ruských vojáků z fronty, v minulém týdnu například informovali o tom, že mají záznam hovoru o tom, že za výbuchem Kachovské přehrady skutečně stojí Rusko, které ani pořádně nevarovalo své jednotky, co byly v blízkosti.

Další zachycený telefonát mluví o tom, že některé jednotky inscenují scény „ruského úspěchu na frontě“, které pak ministerstvo obrany a generální štáb vydávají za pravá a ještě je více zveličují. GUR na svém telegramovém kanálu zveřejnila nahrávku v plném rozsahu. Voják mluvil se svou manželkou, které doznal, co se svými spolubojovníky dělá. Newsweek podotkl, že takové záznamy a jejich důvěryhodnost nelze plně ověřit.

Rus uvedl, že jim nadřízení řekli, aby točili videa, „klidně i falešná“ svého úspěchu, „za účelem udělat dojem na velení“. Byla to vojákova žena, kdo přivedl řeč na videa, protože viděla v prokremelském tisku zprávu doplněnou nahrávkou, že Rusové získali zpět kontrolu nad vesnicí Robotyne v Záporožské oblasti, kterou Ukrajina v srpnu osvobodila.

Rozkaz: Točte podle filmu

„To jsou s*ačky, nemůžeš tomu věřit. Nic jsme nezískali, na mobilu mám s*ačka videa, co mají ukazovat, jak zas*aně skvěle bojuje, jak držíme pos*anou obranu, ale je to jen fraška,“ zní na nahrávce podle překladu listu The Kyiv Independent. Zmínil i to, že jejich velitel jim za vzor videa, co měli vytvořit, dal ruský válečný film 9. rota.

„Všechny jsem oblékl, postavil je na pozice a pak jsem procházel zas*aným zákopem, řval jsem, jak z***veně dobře bojujeme,“ popsal dál své ženě s tím, že jejich velitel pak pořízené záběry poslal nadřízeným. Americký Institut pro studium války (ISW) už v minulosti několikrát obvinil Rusko z toho, že publikuje podvodná videa.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa