Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obránci sestřelili ruské supermoderní vrtulníky: Podle exgenerála je to ukázka slabosti okupantů

Autor: Darina Jíchová, swp - 
3. září 2023
11:40

Před jejich vpádem na Ukrajinu v únoru 2022 měla ruská armáda pověst nejen jedné z největších, ale také jedné z nejlepších. Svými vojáky se rád chvástal ruský prezident Vladimir Putin, o početnosti jeho vojsk se nedá pochybovat, o jejich schopnosti ovšem ano. Neúspěchy na Ukrajině svědčí o tom, že renomé ruských vojsk bylo silně „nafouknuté“, na tuto stranu se přiklánějí už i vojenští experti a někdejší přední velitelé armád. Americký vysloužílý generál Ben Hodges, který v minulosti velel americkým jednotkám v Evropě, vyzvedl indikátor dokazující, jak slabá vlastně ruská armáda je, uvedl web Newsweek.

Tímto indikátorem je podle Hodgese to, jak snadno ukrajinští obránci sestřelili dva ruské bitevní vrtulníky Kamov Ka-52 Alligator. Tímto úspěchem se generální štáb ukrajinské armády pochlubil minulý týden, nejdříve ve čtvrtek 17. srpna na východě Doněcké oblasti „sundali“ jeden vrtulník a o dvě hodiny později stejně „bodovala“ 47. samostatná mechanizovaná brigáda v Záporožské oblasti.

Ka-52 měli vojenští experti za jeden z nejschopnějších bitevních vrtulníků a obrovskou hrozbu pro ukrajinskou protiofenzivu. Hodges v rozhovoru pro UKRLIFE.TV rozebíral úspěšné akce Ukrajinců a podotkl, že na videu je vidět, že ruskému letci chyběly schopnosti pilotovat „multimilionový špičkový“ stroj.

„Jak jsem sledoval to video, šokovalo mě, jak se helikoptéra pohybovala ve vzduchu, jak vysoko byla,“ komentoval exgenerál a zkušený velitel. „To je totiž v podstatě rozsudek smrti pro každou bitevní helikoptéru ve válečné zóně. V takové výšce si nejen koledují o sestřelení, ale jsou sestřelení, vždycky,“ doplnil.

Arogance nebo neznalost Rusů

„Podle mě to byla buď arogance pilotů, nebo jejich totální nezkušenost, nebo neznalost,“ zhodnotil počínání Rusů. „A tohle je nejmodernější bitevní vrtulník, pokud jej nepilotuje zkušený a zdatný letec, bude zákonitě sestřelen,“ domnívá se Hodges. Video se objevilo na profilu OSINTtechnical na síti X, dříve twitter, který spravuje analytik think-tanku Center for Naval Analyses. „Po 18 měsících války je to jen další důkaz o tom, že ruská armáda je ve skutečnosti velmi slabá, přestože má efektivní a dobře vybavené letouny,“ poznamenal.

„V poslední době jsme svědky čím dál více debat na téma: Ukrajina nemůže tohle, Ukrajina nemůže tamto… Ale podívejme se, co dokázali: Rusové ztratili nespočet pilotů, hromadu tanků a dělostřelectva, nemluvě o tom, o kolik přišli generálů a dalších velitelů. Jejich logistický systém je velmi křehký. Osobně si myslím, že je třeba dál vyvíjet tlak na Rusko, nepřestávat, neváhat,“ Hodges rovněž zmínil zprávy o tom, že ruské síly se potýkají s nízkou morálkou a špatnou výbavou na frontě.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Zobrazit celý online

Newsweek dále připomněl, že minulý týden ruský vojenský blogger obvinil vojenské představitele Moskvy, že nutili vojáky, aby „hlásili smyšlené úspěchy svých misí a potěšili své velitele“, uvádí zprávy Institutu pro studium války. Blogger také uvedl, že ruští vojáci zinscenovali bitevní scény navržené tak, aby napodobovaly úspěch na bojišti.

Video se připravuje ...
Další videa