Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Luxus na Barrandově a Žižkově: Šéf rozkrádá ruské fabriky na rakety, vyšetřuje ho český úřad

Autor: mav - 
24. května 2023
18:45

Peníze, které měly zlepšovat bojeschopnost ruské armády mj. při invazi na Ukrajině, končily místo toho v České republice. Rodina Borise Obnosova, snad nejdůležitějšího Putinova muže přes vojenské rakety, má v Praze několik nemovitostí, jak odhalil tým Alexeje Navalného. Tyto investice už má vyšetřovat česká finanční zpravodajská jednotka.

Holding KTRV (Korporace Taktické raketové zbraně) sdružuje desítky podniků ruského vojenskoprůmyslového komplexu, zaměstnává desetitisíce lidí. Dvacet let stojí v jeho čele Boris Obnosov. „Je tak bez nadsázky hlavním ruským producentem bomb a raket včetně Ch-22 a Ch-101, které byly použity k útokům na stovky obytných budov na Ukrajině a které Putin opakovaně vychvaloval ve veřejných vystoupeních,“ uvedl senátor Marek Hilšer.

„Boris Obnosov je blízký ruskému prezidentovi, je jeho ‚hlavním poradcem pro rakety', měl funkci jeho zplnomocněného zástupce ve volbách v r. 2018 a před půl rokem jím byl vyznamenán řádem Hrdina Ruska,“ dodal senátor, jenž zastupuje právě Žižkov – kde má Obnosovova rodina dům a firmy.

Řád od Putina Obnosov dostal, třebaže raketový holding tak trochu tuneluje – a podrývá tak kapacity ruských ozbrojených sil. „Jak se vždycky děje s Putinovými představiteli, Obnosov bezostyšně krade. Roku 2018 vyšlo najevo, že KTRV má zvláštní firmu, skrze kterou pořizují všechny komponenty. Miliardy rublů. Firmu vybral a jmenoval osobně Obnosov,„ uvedla investigace Navalného Fondu boje proti korupci. „A ukázalo se, že 20 % této firmy patří jeho vlastní dceři. Když se stala největším dodavatelem ruského obranného průmyslu, bylo jí 23 let. Tehdy pracovala jako svatební kadeřnice.“

Dcera Olga (33) je jinak oficiálně zaměstnaná v menší eventové agentuře, jež podle svého webu zprostředkovává luxusní svatby a jiné nóbl akce v Rusku, potažmo v cizině. Vzala si Rostislava Zorikova (37), podle ruských rejstříků nepříliš významného podnikatele.

Podniká však i v Česku, přes dvě firmy vlastní čtyřpodlažní dům (odhadem 140 milionů Kč) ve Štítného ulici na Žižkově, vyplývá z obchodního rejstříku – tamtéž firmy sídlí. Jména Olga a Rostislav Zorikovovi jsou pak k vidění na zvoncích přepychové novostavby na kopci pod barrandovským sídlištěm. Jejich střešní byt (penthouse) v projektu Panorama Hlupočepy se roku 2017 prodával za 25 718 550 Kč. Rostislavův otec a bratr mají byty v sousedství.

Hilšer: Uvalte sankce!

„Je pravděpodobné, že majetek rodiny Zorikovových v Praze byl pořízen právě z prostředků získaných na provizích ze zakázek ruského válečného průmyslu,“ apeluje senátor Hilšer na premiéra Petra Fialu a ministra zahraničí Jana Lipavského, aby na zbrojařskou rodinu rychle uvalili sankce.

Marija Pevčichová z Fondu boje proti korupci ve zveřejněné reportáži uvedla, že budou kontaktovat české úřady a požádají je o zavedení sankcí proti členům rodiny Obnosova i jejich firmám.

Majetek už údajně prověřuje Finanční analytický úřad (FAÚ), dle informací České televize. „Nemovitosti rodiny Borise Obnosova zatím zůstávají nezajištěné, české úřady nechtějí komentovat jejich možné obstavení,“ uvedla ČT v neděli.

Oficiálně však tuto informaci potvrdit nelze: „FAÚ z důvodu mlčenlivosti dané zákonem o provádění mezinárodních sankcí nekomentuje konkrétní případy, kterými se zabývá nebo nezabývá. Nejinak je tomu i v tomto případě,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová.

„FAÚ může dle zákona o provádění mezinárodních sankcí aplikovat sankce, tedy např. mrazit majetek, účty, akcie pouze těm osobám či subjektům, které jsou na sankčních seznamech EU či OSN, což tento člověk není," dodala mluvčí. „Vedle těchto sankčních seznamů existuje nově i tzv. český národní seznam a na něj je možno umístit i další osoby a subjekty, které jsou přímo napojeny na Putinův režim. O tom, který subjekt nebo osoba se umístí na národní sankční seznam, rozhoduje české ministerstvo zahraničních věcí.“

Ministr zahraničí Jan Lipavský zatím odmítl komentovat, jaká jména se v případě českého seznamu uvažují. Obecně však uvítá zpřísnění, které se chystá v EU – tedy postihovat sankcemi i manažery. „Ti lidé zcela evidentně řídí danou společnost, je logické, aby byli také sankcionováni,“ prohlásil Lipavský v Bruselu.

Raketový holding KTRV na seznamu sankcionovaných entit Evropské unie je, jeho manažeři osobně už nikoli. Na rozdíl třeba od sankcí USA, Velké Británie či Kanady. A podle zákulisních informací serveru Seznam Zprávy se v Bruselu připravují i sankce na rodinné příslušníky.

Video  Ruská raketa zasáhla a zničila autosalon Škoda Auto v Záporoží  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa