Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Český dobrovolník popsal peklo na Ukrajině: Při drsné operaci přišel o kamaráda Míšu

Autor: VaB - 
21. srpna 2023
05:00

Už více než rok působí český bojovník pod přezdívkou Arisu na Ukrajině. Po boku ukrajinských vojáků odráží útoky ruské armády. S odstupem času popsal operaci „Železnice“. Vojáci dostali úkol dostat se k výběžku železnice u osady Novoselivske. Akce bohužel skončila tragicky.

Arisu na Ukrajinu odjel minulý rok a má tak za sebou už bohatou zkušenost z války. Před rokem se pohyboval v legii a s deseti dalšími bojovníky z 92. brigády. Velení jim svěřilo důležitý úkol – dostat se na železnici severně od Novoselivske, udržet pozici a počkat na pěchotu. Pokud by to nevyšlo, měli na sebe aspoň vztáhnout pozornost, aby se pěchota za nimi dokázala „zakopat". 

„Celé akci předcházela noční palebná příprava soustředěna do zhruba 200 metrů dlouhého úseku posádky před železničním výběžkem, ze kterého se rusáci ještě nestáhli,“ popisuje Čech na platformě X (dříve twitter). Do akce skupinka dvaceti mužů vyrazila brzy ráno. „Místo výsadku, na které nás dovezlo BTR, bylo vzdáleno od železničního výběžku asi pět kilometrů,“ napsal Arisu.

Vojáci pochodovali po polní cestě, z levé strany byla posádka, z druhé slunečnicové pole. Šlo o území nikoho. Překročit celou oblast bylo navíc velmi náročné. Posledních zhruba 200 metrů před železničním výběžkem stále drželi ruští vojáci. „První šel sapér následován pointmenem, za ním střelec, kulometčík a zbytek, po 200 metrech střídání,“ vypráví o rok staré operaci Čech.

Nejdřív dron, pak rakety

Po dvou hodinách nad vojáky začal létat dron a bezpilotní průzkumný letoun Orlan. Museli se rychle schovat a počkat, dokud dron odletí nebo mu dojde baterie. „Chvíli po tom, co jsme se zvedli, po nás provedl nástřel grad. Rakety dopadly napravo od nás, klid, jde se dál,“ popisuje drsné momenty. Následovalo „čištění“ území, zejména od min.

Peklo na zemi

Zhruba půl kilometru od cílového místa začalo podle Arisa peklo. „Drony nad námi začaly viset nonstop a my se ocitli pod těžkou palbou,“ napsal. Rusové na ně stříleli raketami, dělostřelectvem, z minometů a tanků. „Rozkaz ze štábu zněl čekat na místě a ukrýt se v posádce, dokud se za námi nezakope pěchota. Téměř nepřetržitá palba trvala skoro 3 hodiny. 3 hodiny kdy nemůžete dělat,“ napsal.

Úmrtí kolegy

Během palby zemřel jeden z jeho kamarádů Míša, dobrovolník z Gruzie. O několik hodin později přišel rozkaz o stažení se. Technika k nim ale nemohla, museli proto se zraněnými jít asi 2,5 kilometru pěšky. „Aby toho nebylo málo, posledních asi 500 metrů před bodem vyzvednutí po nás vypálil salvu neřízených raket ještě vrtulník,“ dodal s tím, že podobná metoda je velmi nepřesná a salva dopadla naštěstí daleko za ně.

Nakonec se dostali k automobilu, který je odvezl pryč. Na základně pak uctili památku zemřelého kolegy, zbytek zraněných pokračoval na ošetření. Dostali den volna a poté se pustili zase do akce. 

Video  Elitní ruský tank se při útěku před dronem zřítil z útesu.  - Ozbrojené síly Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa